Verkkouutiset

Matkailu- ja ravintola-ala sekä tapahtumia järjestävät yritykset odottivat jopa kaikkien aikojen pikkujoulukautta. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

”Kaikkien aikojen pikkujoulukausi lässähti etätyösuosituksiin”

Ravintola-alan mukaan uusi kustannustuki on välttämätön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Koronakoordinaatioryhmien etätyösuositukset vaikuttavat erittäin kielteisesti pikkujoulukauteen sekä henkilöstöravintoloiden palvelujen kysyntään, sanoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.

Lähes 70 prosenttia MaRan marraskuun lopussa tekemään jäsenkyselyyn vastanneista yrityksestä ilmoitti myynnin vähenevän ainakin jonkin verran verrattuna pikkujoulukauteen 2019. Peräti neljänneksellä myynti vähenee yli 30 prosenttia.

Elo-lokakuun myynti väheni yli 40 prosentilla yrityksistä vähintään 30 prosenttia verrattuna vastaavan aikaan vuonna 2019. Etätyösuositus yhdistettynä muihin rajoituksiin on pitänyt alan palvelujen kysynnän epävireisenä.

– Valtioneuvoston on pikaisesti valmisteleva kustannustuki korvaamaan lokakuun alun syntyneitä tappioita, koska julkinen valta on suosituksilla ja rajoituksilla vaikeuttanut merkittävästi normaalia liiketoimintaa, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

Illallista tarjoavien ravintoloiden kysyntä palaa ennalleen pandemian jälkeen, mutta työaikaisten ravintolapalvelujen käyttö vähenee etätyön takia, ilmenee Taloustutkimus Oy:n tekemästä kuluttajakyselystä.

Lapin mukaan edellisen, lokakuun alussa tekemän jäsenkyselyn perusteella matkailu- ja ravintola-alan sekä tapahtumia järjestävät yritykset odottivat jopa kaikkien aikojen pikkujoulukautta.

Pääkaupunkiseudun ja Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmien suositus etätyöstä sai lukuisat, etenkin suuret yritykset siirtymään takaisin etätyöhön. Samalla ne peruivat pikkujouluja.

– Etätyösuositukset vaikuttivat erittäin kielteisesti henkilöstöravintoloihin ja pikkujoulukaudelle tehtyihin varauksiin. Alamme yritysten ja työntekijöiden kannalta on harmillista, että moni etätöihin siirtynyt yritys perui pikkujoulut, vaikka ne olisi voitu järjestää turvallisesti koronapassin avulla esimerkiksi ravintoloissa, Lappi toteaa.

– Onneksi pk-yritykset ja kaveriporukat ovat järjestäneet pikkujouluja ja käyttäneet alamme yritysten palveluja ahkerasti. Kyselymme perusteella alamme yritysten tilanne ei ole muutenkaan palautunut lähellekään normaalia kuluneen syksyn aikana, hän jatkaa.

Talvimatkailusesonki on alan yrityksille elintärkeä

Lapin mukaan talvimatkailusesongin varaustilanne näyttää hyvältä. Myös ulkomaalaisia asiakkaita on tulossa matkailukeskuksiin kotimaisten asiakkaiden palvelujen kysynnän jatkuessa vahvana viime talvikauden tapaan. Omikron-virusvariantti luo kuitenkin epävarmuutta talvikaudelle.

– Lukuisat ulkomaanmatkailusta riippuvat yritykset, etenkin ohjelmapalvelualan yritykset ja hotellit, ovat heikossa taloudellisessa tilanteessa ulkomaalaisten asiakkaiden jo puolitoista vuotta kestäneen vähäisen määrän takia. Jo alkanut talvisesonki näyttää selvästi paremmalta.

Timo Lapin mielestä valtioneuvoston ja alueellisten viranomaisten ei tule tehdä sellaisia toimenpiteitä, jotka vaikeuttavat etenkin täysin rokotettujen ulkomaalaisten tulemista Suomeen.

– Eduskunnan käsittelyssä on lakiesitys matkustusrajoitusten jatkamisesta tammikuusta lukien. Eduskunnan tulisi muuttaa lakiesitystä siten, että toista koronatestiä Suomessa ei tarvittaisi ja että Sputnik-rokotetta pidettäisiin maahantuloon oikeuttavana rokotteena THL:n kannan mukaisesti, Lappi toteaa.

Hän muistuttaa, että eduskunnan valiokunnat ovat todenneet useita kertoja, että valtion on korvattava yrityksille aiheutuneita menetyksiä niin kauan, kun valtio rajoittaa yritysten liiketoimintaa.

– Jäsenkyselymme osoittaa, että etätyösuositukset ja rajoitukset heikentävät edelleen yritysten palvelujen kysyntää merkittävästi. Joudumme edelleen esittämään, että valtio jatkaa jäsenyritystemme tukemista. Koska koronakriisi ja rajoitukset ovat syöneet yritysten pääomat ja velkaannuttaneet ne pahasti, valtion tuen ehtojen tulee olla aikaisempia kustannustukia lievemmät. Kustannustukeen oikeuttavan liikevaihdon menetyksen alaraja tulee alentaa 20 prosenttiin, Lappi vaatii.

Myös keskisuurten ja suurten yritysten tulee saada tukea oikeudenmukaisesti suhteessa niiden kärsimiin menetyksiin, Lappi sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)