X
SULJE MAINOS

Kaikki Irakista tulleet eivät ole sotaa käyviltä alueilta – ”tähän on toimia tulossa”

Pääministerin mukaan Irakin eri alueiden erilaisesta turvapaikkakohtelusta on keskusteltu hallituksessa.

Kokoomuksen Pertti Salolainen totesi eduskunnan kyselytunnilla, että Suomeen tulleet irakilaiset sanovat, että täällä suhtaudutaan heihin myönteisemmin kuin muissa maissa.

– Nyt tosiasia on kuitenkin, että Irakissa on myös paljon turvallisia alueita. Siellä on tämä eteläinen Irak, sitten on kurdien alue, jotka ovat niin sanottuja turvallisia alueita, ja kuitenkin sieltäkin tulee tänne turvapaikanhakijoita, Pertti Salolainen sanoi.

– Nyt olisi äärettömän tärkeätä, että selvitettäisiin turvallisilta alueilta tulevat hakijat, niin että heidät voidaan palauttaa. Koska sillä on myös psykologinen merkitys: jos sinne palautetaan, niin huomataan, ettei voikaan tulla väärin perustein.

– Olisi erittäin tärkeää, että tämä saataisiin liikkeelle sen takia juuri, että nämä irakilaiset ovat näköjään selvästi suurin ryhmä tänne tulijoista. Siellä on varmasti näitä, jotka eivät ansaitse turvapaikkaa, Salolainen jatkoi.

Pääministeri Juha Sipilä vastasi, että ”kyllä EU on tullut yllätetyksi tässä asiassa, ja olemme olleet tämmöisessä reagointimoodissa eli pikkusen liian myöhään koko ajan”. Vasta nyt hänen mukaansa puhutaan ennakoivista toimista.

– Mitä tulee tähän Irakiin, niin tästä olemme keskustelleet hallituksen sisällä. Se on totta, että kaikki hakijat eivät tule sotaa käyviltä alueilta, ja tähän on toimia tulossa, Juha Sipilä lupasi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt