X
SULJE MAINOS
Kai Mykkänen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kai Mykkänen: Yrityksiä autettava selviämään kevään yli

Kokoomusjohtaja harkitsisi yrityksille erillistä lahjakorttivähennystä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen toivoo hallitukselta kehysriiheen toimia, joilla varmistetaan yritysten selviäminen koronakriisin yli. Mykkäsen mukaan tämä on erityisen tärkeää tilanteessa, jossa satoja tuhansia suomalaisia joutuu nyt lomautetuiksi ilman omaa tai työnantajan virhettä.

– Maamme ei tarvitse yhtään ylimääräistä konkurssia, jos halutaan nousta nopeasti. Emme ole ikinä olleet tilanteessa, jossa näin moni yritys saattaa kaatua vuokran tai muun kiinteän kulun maksamiseen kassan loppuessa äkisti, Kai Mykkänen toteaa Kauppalehden mielipidekirjoituksessaan.

– Konkurssit tai loppuun palamiset ovat surullisia myös siksi, että kysynnän suhteen tämä kuoppa on varmuudella väliaikainen.

Yritysten helpottamiseksi Kai Mykkänen ehdottaa jo maksettujen alv-tilitysten palauttamista, lomautetuille lupaa tehdä kuukausi maataloustöitä ilman ansiosidonnaisen työttömyysturvan vähentymistä, työnantajamaksujen väliaikaista siirtämistä valtiolle ja erillistä lahjakorttivähennystä.

Osa toimista, kuten työnantajamaksujen siirtäminen valtiolle kolmeksi kuukaudeksi, maksaisivat Kai Mykkäsen mukaan miljardeja. Ne maksaisivat hänen mukaansa joka tapauksessa vähemmän kuin se, että työntekijät ovat lomautettuina tai työttöminä.

– Parasta kuitenkin on sellainen tuki, jonka jakaa kuluttaja eikä virkamies. Silloin se osuu terveeseen bisnekseen ja parhaimmillaan terveisiin uusiin palveluihin. Siksi kotitalousvähennystä pitäisi nyt vahvistaa ja laajentaa kotiinkuljetuksiin. Kenties tarvitaan myös erillinen väliaikainen vähennys, jolla tiettyjen palveluiden lahjakortin hinnasta voisi vähentää tänä vuonna vaikka 60 prosenttia tuloveroista, Kai Mykkänen sanoo.

– Lahjakorttivähennys maksaisi itsensä valtiolle takaisin, jos se auttaisi osan yrittäjistä kevään yli ilman konkurssia ja pysyviä irtisanomisia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt