Kai Mykkänen. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Kai Mykkänen Ylelle: Poliisipäällikkö voi palata, jos todetaan syyttömäksi

Sisäministerin mukaan Helsingin poliisipäällikön väliaikainen viraltapano oli välttämätöntä poliisin toimintakyvyn ja luottamuksen varmistamiseksi.

– Me olemme tehneet sen arvion, että tämä voisi johtaa heikentyneeseen toimintakykyyn Helsingin poliisin komentajana. Sen takia on pienempi riski, että Lasse Aapio viraltapannaan prosessin ajaksi ja sijaiset hoitavat tehtävää, sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo Ylelle.

Hyllytys jatkuu lainvoimaiseen tuomioon asti. Ministeri Mykkänen korostaa, ettei hyllytyspäätös ole kannanotto syyllisyyden tai syyttömyyden puolesta.

– Jos tuomioistuin toteaa hänet syyttömäksi, niin tämä ei saa olla sellainen asia, joka estää palaamasta.

Sisäministeriö on pidättänyt Lasse Aapion virastaan välittömästi. Aapio sai toukokuun alussa virkarikossyytteen. Valtakunnansyyttäjä katsoo, että Aapio laiminlöi Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksikön tietolähdetoiminnan valvonnan vuosina 2012–2013. Aapio toimi tuolloin Helsingin apulaispoliisipäällikkönä.

Yhteensä kolme korkeaa poliisijohtajaa on saanut virkarikossyytteen. Aapion lisäksi virkavelvollisuuden rikkomisesta syytetään entistä poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa ja entistä Helsingin poliisipäällikköä Jukka Riikosta.

Sisäministerin mielestä suomalainen oikeusvaltio toimii. Tarpeen vaatiessa poliisin korkeaa johtoa voidaan asettaa avoimesti syytteeseen.

– Näin järjestelmän juuri tulee toimia. Samalla on vakava asia, että edes tämän hyvin poikkeuksellisen Aarnion tapauksen osalta on päässyt syntymään tällainen vyyhti. Uskon, että samanlaista vyyhtiä ei jatkossa ainakaan näillä keitoksilla pääsisi syntymään, Mykkänen toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt