Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kai Mykkänen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kai Mykkänen: Valmiuslailla ei pitäisi pelata

Kokoomuksen ryhmäjohtajan mukaan valmiuslain käyttöönotolle ei ole esitetty riittäviä perusteita.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus arvioi tänään keskiviikkona valmiuslain käyttöönottoa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi jo eilen omana kantanaan, ettei hän asetu vastustamaan sen käyttöönottoa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan ei ole esitetty sellaisia perusteita, joiden vuoksi valmiuslain käyttöönotto olisi nyt tarpeen.

– Valmiuslaki ei ole mikään näytöslippu, jolla pitäisi pelata. Mutta heti jos sitä aidosti tarvitaan koronan taltuttamiseen, olemme mukana, Kai Mykkänen sanoo Verkkouutisille.

Mykkäsen mielestä valmiuslaki tulee ottaa käyttöön vain silloin, jos asiantuntijat suosittelevat sellaisia keinoja, joita ei voida tehdä tartuntatautilain ja normaalin lain perusteella.

– Tässä kohtaa on tärkeää pitää valmiuslain rooli selkeänä. Tällä hetkellähän esimerkiksi pääkaupunkiseudulla voidaan tehdä vielä selvästi jämerämpiä toimia ihan tartuntatautilain nojalla, Mykkänen sanoo.

Mykkäsen mukaan tartuntatautilain nojalla voidaan siirtää myöskin peruskoulut etäopetukseen ja antaa selvästi jyrkempiä aluehallintoviraston määräyksiä etätyöskentelystä ja kokoontumisten rajoittamista nykyistä tiukemmin esimerkiksi vain kymmeneen henkeen.

Terveydenhuollon henkilöstö valmiuslain takana

Mykkäsen mielestä olennainen kysymys kuuluu, mitä sellaista valmiuslaki toisi, jota ei voida tehdä ilman sitä.

– Jos sitten on tarvetta määrätä terveydenhuollon henkilöstöä poikkeavilla työehdoilla tehtäviin, niin se on valmiuslain takana, Mykkänen pohtii.

Mykkäsen mukaan terveydenhuollon henkilöstön työvelvoite on kuitenkin korkean kynnyksen takana.

– Tällä hetkellä meillä ei näytä olevan hoitokapasiteetti siinä tilanteessa.

Mykkänen toteaa, että keväällä poikkeusolojen toteaminen ja valmiuslain pykälien käyttöönotto sujuivat nopeasti, kun niistä yhdessä sovittiin ja tilannekuva oli jaettu.

– Varmuuden vuoksi ei tarvitse tehdä ainakaan viikkoja ennen (valmiuslain käyttöönottoa). Kyllä se pitää tehdä sitten, kun on käsillä tilanne, jossa oikeasti tarvitaan valmiuslain toimivaltuuksia, Mykkänen painottaa.

Oppositiota hyvä konsultoida

Keväällä hallitus haki yhteisen näkemyksen opposition kanssa ja lakien käsittely eduskunnassa sujui nopeasti.

– Muistan ikuisesti 12.3. illan Säätytalolla, kun hyvin nopeasti tilanne oli synkentynyt ja päätettiin ehkä vähän pidemmällekin kuin mitä virkamiehet valmistelivat, että kyllä nyt on parempi mennä hyvin tiukoin rajoituksin ja ottaa valmiuslain pykäliä käyttöön ja lähteä valmistelemaan sen mukaisia toimia heti, jotta vältetään tilanne, joka Pohjois-Italiassa ja Espanjassa näytti hyvin traagiselta silloin, Mykkänen kertoo.

Kokoomuksen ryhmäjohtajan mielestä olisi hyvä, että hallitus konsultoisi tälläkin kertaa oppositiota, jos valmiuslakia lähdetään aidosti viemään eteenpäin. Mykkäsen tietojen mukaan tällaista yhteydenottoa ei ole kuitenkaan vielä tullut.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt