Hengityssuojainta käyttävä nainen matkustaa bussilla Helsingissä 26. kesäkuuta 2020. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kai Mykkänen USU:lle: Maskisuositus tarpeen, jos epidemia pahenee

Vain harva ryhmänjohtaja antaisi kasvomaskisuosituksen nykytilanteessa.

Uutissuomalainen kysyi eri puolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajilta heidän kantojaan kasvomaskisuosituksen antamiseen Suomessa.

Kokoomuksen Kai Mykkäsen mielestä kasvomaskisuositus on ajankohtainen, jos tartuntojen määrä kääntyy kasvuun. Samaa mieltä on myös kristillisdemokraattien Päivi Räsänen.

– Mikäli Suomessa nousee koronaepidemian toinen aalto, kansallinen suositus kasvomaskin käytöstä olisi tarpeen, Räsänen sanoo.

Kavomaskin käyttösuosituksen Mykkänen ulottaisi koskemaan julkisia liikennevälineitä, kauppoja ja muita julkisia paikkoja ja työpaikkoja, joissa riittävien turvavälien pitäminen ei onnistu, poislukien perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen tilat.

Myös perussuomalaisten Ville Tavio on sitä mieltä, että jos epidemiatilanne muuttuu vakavammaksi, voi kasvomaskien käyttäminen julkisissa sisätiloissa tulla tarpeelliseksi.

SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman on valmis arvioimaan tilannetta muuttuvien olosuhteiden mukaan.

–  Kaikkien ratkaisujen on aina perustuttava parhaimpaan mahdolliseen asiantuntija-arvioon, Lindtman sanoo.

– Olemme valmiita arvioimaan myös kasvosuojusten tarpeellisuutta tautitilanteen mukaan, kuten hallitus on todennut.

Keskustan Antti Kurvisen mukaan epidemian mahdollisen toisen aallon hillitsemiseksi tulee olla valmiina kaikki keinot, joihin hän lukee myös suosituksen hengityssuojista.

Vihreiden eduskuntarymän varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö pitää tätä hetkeä hyvänä ajankohtana maskisuositukselle.

– Nyt tautitilanteen taas pahentuessa maskisuositus on jälleen ajankohtainen, ja se kannattaisi antaa mieluummin jo ennen kuin tilanne pääsee todella pahaksi, Pitko toteaa.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki pitää hallituksen ja eduskunnan tähän mennessä tekemiä, asiantuntijanäkemyksiin pohjautuneita päätöksiä onnistuneina.

Tällä hetkellä kasvomaskisuosituksen, muttei käyttöpakkoa, antaisivat Harry Harkimon nyt-liike ja Ano Turtiaisen, eduskuntaryhmä.

EDIT 1.8.2020 klo 9.47: Juttuun korjattu vihreiden vastauksen antajaksi eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö. Aiemmin jutussa luki, että vihreiden vastauksen olisi antanut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt