Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kai Mykkänen: Turkista tulevat hakijat pysäytettävä ulkorajakeskuksiin

Entisen sisäministerin mukaan turvapaikanhakijoita ei pidä houkutella jäämään laittomasti Eurooppaan.

Entisen sisäministerin, kokoomuksen eduskuntaryhmän nykyisen puheenjohtajan Kai Mykkäsen mielestä EU:n sisäministereiden pitäisi sopia ulkorajakeskuksista, joihin Turkista tulevat turvapaikanhakijat pysäytetään EU-maiden rajavartiolaitosten ja Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin yhteistyönä.

Näissä ulkorajakeskuksissa tulisi Mykkäsen mukaan käsitellä turvapaikanhakijoiden hakemukset, eikä houkutella heitä jäämään laittomasti Eurooppaan.

– Sen sijaan (sisäministeri) Maria Ohisalo (vihr.) antoi kyselytunnilla ymmärtää hakevansa turvapaikanhakijoiden jäsenmaiden kesken jakamisesta ratkaisua Italian lisäksi Turkin-Kreikan akuuttiin hakija-aaltoon, eikä kiistänyt tulkintaani kysyessänikään. Kokoomuksen mielestä väärä viesti Erdoganille, Kai Mykkänen kirjoittaa Twitterissä.

Mykkäsen mielestä hallitus ojentaa Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoğanille kättä, jos se viestii, että turvapaikanhakijat jaetaan ympäri Eurooppaa, jos Turkki työntää heitä Kreikkaan.

”Ei neuvoteltu tarpeeksi kovilla paukuilla”

Mykkäseltä kysytään, eikö näistä niin sanotuista ulkorajakeskuksista päätetty jo kertaalleen vuonna 2018 EU:n maahanmuuttohuippukokouksessa.

– 2018 päätökset maihinnousukeskuksista juuttuivat siihen, että isojen maiden akuutti paine painostaa Italia ja Kreikka ulkorajakeskuksiin lieveni (Saksan liittokanslerin Angela) Merkelin saatua hallituskriisin hallintaan. Nyt se akuutti paine voisi taas olla ja syytä toimia ajoissa, Mykkänen vastaa.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) erityisavustaja Joel Linnainmäki kommentoi, että päätös taisi kyllä ”lieventyä” siihen, ettei yksikään valtio suostunut ottamaan tällaista keskusta omalle maalleen.

– Niin kun ei neuvoteltu tarpeeksi kovilla paukuilla, Linnainmäki. Jos asia uhkaa oikeasti hakottaa Schengen-alueen pysyvästi niin riittävien panosten pitäisi löytyä, jos vaan on ymmärrystä panostaa, Mykkänen vastaa.

– Alku voimakkaalle neuvottelulle ulkorajakeskuksista olisi välttää antamasta Italialle ja Kreikalle niiden haluama eli taakanjako ilman ulkorajakeskuksia, joilla kaikki hakijat rekisteröidään ekalla ulkorajalla hakeneiksi ja pidetään siellä paitsi jos saa turvapaikan ja eteenpäin, Mykkänen jatkaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt