Kai Mykkänen. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Kai Mykkänen: Tarvitaan EU:n yhteiset vastatoimet Kiinalle

Kokoomuksen ryhmäjohtajan mukaan muutto-oikeutta Eurooppaan tulisi edistää.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen toivoo EU:n sopivan laajasta muutto-oikeudesta honkongilaisille.

– Jos Euroopalla toivottavasti on näkemys, että Kiina menee liian pitkälle kansainvälisesti sovittujen ihmisoikeuksien peruuttamisessa Honkongissa, niin ainoa tapa saada edes hieman vaikutusta on tottakai tehdä EU:n yhteiset päätökset vastatoimista, kokoomuksen ryhmäjohtaja toteaa Twitterissä.

Kiina saattoi kaksi viikkoa sitten voimaan Hongkongin uuden turvallisuuslain. Uusi laki on herättänyt laajaa tyrmistystä, ja sen on pelätty tarkoittavan kaupungin erityisaseman loppua.

Lain myötä Iso-Britannia on tarjonnut hongkongilaisille mahdollisuutta muuttaa Britanniaan ja saada maan kansalaisuuden. Myös Australiassa ja Taiwanissa on lupailtu turvapaikkojen tarjoamista.

Kai Mykkänen pitää ongelmallisena, ettei Britannian tarjoama maahanmuutto-oikeus koske suurta osaa hongkongilaisista. Väliinputojia ovat ennen vuotta 1997 syntyneet. Hongkong siirtyi tuolloin Britannian hallinnasta Kiinalle.

– 1997- syntyneet täysi-ikäiset näyttävät putoavan väliin Britannian tarjoamassa muutto-oikeudessa. Tavallaan toivoisi EU:n sopivan laajasta muutto-oikeudesta honkongilaisille. Voisi osoittaa Kiinalle pidäkkeen ja olisi meillekin enemmän mahdollisuus.

Kiina on ilmoittanut vastustavansa ulkomaiden maahanmuuttotarjouksia ja uhannut vastatoimilla. Mykkänen pitää Kiinan toimintaa kestämättömänä.

– Hongkongissa tyrmääväksi tekee se, että demokratian ja sananvapauden rippeitä puremaan ja ihmisiä halutaan julkisesti estää muuttamasta pois maasta! Eli halutaan ahkerat ja koulutetut aivot pitää muurahaisina, kunhan eivät ajattele ääneen, hän sanoo.

LUE MYÖS:
Arvostelitko Kiinaa? Uuden lain nojalla sinutkin voidaan pidättää (VU 2.7.2020)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt