Kai Mykkänen pelkää Kiinan reaktioita: Toivon, että Washingtonissa mietitään tarkkaan kauppasotaa

Ulkomaankauppaministeri sanoo, että ”sivistyneiden talousmahtien” välinen kauppa hyödyttää molempia osapuolia.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) pelkää, että Yhdysvallat provosoi Kiinan kauppasotaan kanssaan.

– Toivon, että Washingtonissa mietitään tarkkaan, pärjätäänkö kovin hyvin sellaisessa maailmassa jossa on kauppamuureja joka suunnassa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut asettaa ylimääräisiä tulleja Yhdysvaltain ulkopuolella tuotetuille tavaroille. Hän on myös uhannut rangaista Kiinaa siitä, että se vie tavaroita Yhdysvaltoihin keinotekoisesti heikennetyn valuuttansa turvin.

Mykkänen muistuttaa, että Yhdysvallat yritti jo 1980-luvulla Ronald Reaganin johdolla rajoittaa autojen tuontia Japanista. Japani ei provosoitunut eikä vastannut toimiin, mutta Kiina saattaa reagoida nyt voimakkaammin.

– Kiina on nyt eri asemassa. Sieltä tulee varmasti vastareaktioita.

Suomen kauppasuhteita hoitaa EU-komissio. Mykkänen keskustelee perjantaina EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmströmin kanssa maailmankaupan tilanteesta. Hänen mukaansa EU yrittää saada Yhdysvallat ymmärtämään, että tullimuurien rakentaminen aiheuttaa molemmille osapuolille vahinkoa.

– Lihasten pullistelu ei auta. Täytyy pitää yllä vuoropuhelua, että kahden sivistyneen talousmahdin välinen kauppa on molemmille hyödyksi.

Mykkänen muistuttaa, että Yhdysvallat ei ole tehnyt mitään päätöksiä, jotka huonontaisivat tilannetta nykyisestä. Osapuolten väliset vapaakauppaneuvottelut sujuivat hitaasti jo ennen Trumpin valintaakin.

EU jatkaa neuvotteluja muiden kauppablokkien kanssa. Malmström ilmoitti keskiviikkona, että EU ja Meksiko nopeuttavat kauppaneuvotteluja. Malmström toivoo, että myös Intian ja Kiinan kanssa tapahtuu edistystä.

Entä voidaanko odottaa, että protektionistiset ajatukset leviävät Yhdysvalloista Eurooppaan?

Mykkäsen mielestä tällaisia äänenpainoja on jo kuulunut esimerkiksi Ranskasta, Saksasta ja Itävallasta. Hän sanoo silti, että Euroopassa saatetaan lähteä tyystin toiseen suuntaan.

– Pikemminkin toivon, että Trumpin tapa kyseenalaistaa vapaakauppaa yhdistää Euroopan vapaakaupan lipun alle. Siitä on merkkejäkin. Esimerkiksi Ranskan johto on todennut että protektionismi ei kuulu eurooppalaiseen ajatteluun.

Mykkänen muistuttaa, että Suomen vientiteollisuus ja sitä myötä Suomen koko kansantalous kärsii, jos tullimuureja pystytetään.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt