Kai Mykkänen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kai Mykkänen: Miksi nämä lomautetut ovat unohtuneet?

Kokoomuksen ryhmyri huomauttaa, että puolue on ajanut universaalia ansioturvaa jo pidempään.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen täydentää Helsingin Sanomien uutista, jonka mukaan ”kokoomus muutti kantaansa ja vaatii nyt ansiosidonnaista kaikille”.

– Kokoomus on sinänsä tavoitellut universaalia kassoista riippumatonta ansioturvaa jo vuosia. Mutta jos Helsingin Sanomien oli helpompi nostaa tämä uutiseksi vääntämällä muotoon, että muutimme kantaamme, niin olkoon niin, kunhan asia nousisi korona-ajan kokemuksista käytävään keskusteluun, Kai Mykkänen kirjoittaa Facebookissa.

Hän toteaa ihmetelleensä, miksi kassajäsenyyden puuttumisen takia helposti tonnin kuussa menettävät lomautetut eivät ole nousseet esiin, vaikka he lienevät korona-talouskriisistä pahiten kärsiviä palkansaajia.

– Ja heitä on tällä hetkellä kymmeniä tuhansia. Ansiosidonnainen rahoitetaan yli 90 prosenttisesti lakisääteisillä maksuilla, jotka me kaikki maksamme suhteessa palkkaamme. Maksuja katsoen kassojen ulkopuolisille kuuluisi siis vähintään 90 prosenttia ansiosidonnaisesta, kun lomautus tai työttömyys osuu.

Mykkäsen mukaan kassoihin kuulumattomat ovat kaiken lisäksi koronakärsijöissä yliedustettuina. Noin 150 000 lomautetusta kovin monet ovat palvelualojen työntekijöitä, joista varsinkin nuoremmat ovat usein kassojen ulkopuolella.

– Työssäoloehdon täyttäviä, mutta kassaehdon takia peruspäivärahalle jääneitä, on tällä hetkellä varovaisestikin arvioiden kymmeniä tuhansia.

– Ansiodonnainen on monella yli 1 500 euroa kuussa, mutta peruspäiväraha vain reilut 700 euroa kuussa. Monella toki asumistuki ja toimeentulotuki kaventavat erotusta, mutta se ei ole niiden tarkoitus ja näissä viimesijaisissa tuissa leikkuri keikkatulojen hankkimisen yhteydessä on julmempi kuin työttömyyskorvauksessa.

Olenkin ihmetellyt miksi kassa-jäsenyyden puuttumisen takia helposti tonnin kuussa menettävät lomautetut eivät ole…

Posted by Kai Mykkänen on Thursday, July 9, 2020

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt