Sisäministeri Kai Mykkänen. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Kai Mykkänen LM:lle: Saksan sopimus nopeuttaa palautuksia

Sisäministerin mukaan Dublin-sääntöä vahvistava yhteissopimus saapunee heinäkuussa Suomen arvioitavaksi.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) uskoo Saksan ja Suomen välisen palautussopimuksen nopeuttavan Dublinin sopimuksen mukaisia turvapaikanhakijoiden palautuksia, kertoo Lännen Media.

Suomen ja Saksan palautussopimuksen on tarkoitus vahvistaa Dublin-säännön periaate siitä, että maa, johon turvapaikanhakija ensi kerran rekisteröidään, on henkilöstä vastuussa koko käsittelyn ajan. Hakija voidaan sopimuksen mukaan myös palauttaa turvapaikanhakijan ensirekisteriöinnin tehneeseen maahan.

Mykkänen ei usko, että Saksa haluaisi yhteissopimukseen mitään erityisiä lisäyksiä tai ehtoja. Saksan odotetaan toimittavan sopimustekstin heinäkuun aikana.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin perimmäisenä tavoitteena on, että turvapaikanhakijat saataisi korkeintaan viikon sisällä palautettua ensimmäiseen tulomaahansa.

– Meille on mahdollista nopeamminkin tunnistaa Saksan pyynnöt, että ne ovat asianmukaisia ja että henkilö löytyy meidän rekistereistämme. Sitten on Saksan prosessista kiinni, kuinka nopeasti pystytään etenemään, Mykkänen toteaa.

Saksa on tähän saakka palauttanut turvapaikanhakijoita Suomeen enemmän kuin Suomi Saksaan. Mykkänen kuitenkin painottaa, että maiden kahdenvälinen sopimus tulee olemaan aidosti kaksisuuntainen.

– Jos Saksasta etsiytyy Suomeen turvapaikanhakijoita, jotka ovat siellä rekisteröityneitä, niin tietysti meilläkin on intressi palauttaa heitä ensimmäiseen käsittelypisteeseen. Tämä on se, mitä sen sopimuksen osalta katsomme varmasti tarkkaan.

Saksa laatii kahdenvälisiä palautussopimuksia myös muiden maiden kanssa, jotta maat sitoutuisivat Dublinin sopimuksen sääntöihin. Kahdenväliset sopimukset ovat myös EU-turvapaikkajärjestelmän uudistamista nopeampi ratkaisu, sillä järjestelmän uusiminen kestäisi vähintään puoli vuotta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt