Verkkouutiset

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kai Mykkänen: Hallitus tekee sote-sosialismia, joka ei paranna hoitoonpääsyä

Ville Tavion mukaan kestävyysvaje ei korjaannu uudella hallintomallilla, jossa palvelut todennäköisesti rahoitetaan maakuntaverolla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen sote-uudistuksessa on niin fundamentaalisia eli perustavanlaatuisia valuvikoja, että se pitää kaataa.

Oppositiopuolueet kokoomus, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt jättävät välikysymyksen hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta huomenna tiistaina.

Opposition mielestä hallituksen sote-uudistuksen suurimmat ongelmat ovat kustannusten kasvu ja hoitoonpääsy, jota uudistuksella ei ratkaista.

– Marinin sote ei paranna hoitoonpääsyä, koska se on tietoisesti jäykistetty järjestämistapojen osalta nykyiseen verrattuna, Kai Mykkänen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Mykkänen nosti esille lakiesityksessä olevat virkalääkärivelvollisuudet ja ulkoistamisen kiellot.

– Niissä on ymmärrettävät tavoitteet taustalla, mutta käytännössä tällä mallilla ne tulevat johtamaan siihen, että monissa pienissä kunnissa mahdollisuus saada alueelle hoitoa muodostuu hyvin vaikeaksi, Mykkänen sanoi.

Isoissa kunnissa kustannukset puolestaan kasvavat eikä hoidon saatavuuteen riitä rahaa siinäkään määrin rahaa kuin nykyisin.

– Tämä ei paranna hoitoonpääsyä, koska tässä tietoisesti tehdään sote-sosialismia ja pistetään julkisen tuotannon velvoitteeseen sote-tuotantoa, Mykkänen perusteli.

”Vasemmistopuolueet luovat hallintohimmelin ja keskusta saa maakuntamallin”

Mykkänen totesi, että Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ”kompromissimallissa” oli selvät sävelet kustannusten hillitsemisen osalta.

– Kolme miljardia oli määrä kymmenen vuoden päästä olla kevyemmät kustannukset kuin ilman uudistusta. Tässä mallissa ei edes yritetä siihen päästä, vaan nyt on luotu apparaatti (järjestelmä), jossa hyvinvointialueilla on motivaatio maksimoida kustannuksiaan, koska rahoitus tulee sen mukaisesti valtiolta, Mykkänen sanoi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio totesi, että olemassa oleva kestävyysvaje ei katoa mihinkään, vaikka vasemmistopuolueet loisivat uuden raskaan hallintohimmelin ja keskusta saisi tahtomansa maakuntamallin, jossa suuret kunnat vievät vallan pieniltä kunnilta.

– Kestävyysvaje, eli jatkuva tilanne jossa Suomi elää yli varojensa ja valtio velkaantuu, ei korjaannu ajamalla sosiaali- ja terveyspalvelut uuteen hallintomalliin, jossa rahoitus todennäköisesti pyritään kattamaan uudella maakuntaverolla, Tavio sanoi.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen sanoi, että sote-palveluita pitää uudistaa ja kokoomus pitää tärkeänä sitä, että ihmiset pääsevät hoitoon silloin, kun he hoitoa tarvitsevat.

Ikosen mukaan hallituksen uudistus vie sote-palveluiden kenttää huonompaan suuntaan kuin mikä nykytila on, eikä sellaista uudistusta pidä toteuttaa.

– Vaikka se mahtuu perustuslakivaliokunnan ovesta läpi, se ei vielä tee huonosta uudistuksesta hyvää, Ikonen totesi.

Uudistusta runnotaan läpi, eikä epäkohtia ehditä korjata

Anna-Kaisa Ikonen kertoi, että sote-uudistusta runnotaan tällä hetkellä valtavalla kiireellä eteenpäin eduskunnassa hyvä lainvalmistelu unohtaen.

Valiokunnat ovat saaneet uudistuksesta satoja lausuntoja, jossa on tuotu esiin lukuisia epäkohtia ja huolia.

– Tällä aikataululla niihin ei ehditä puuttua, Ikonen totesi.

Hänen mukaansa vuosisadan suurin hallintouudistus ei vastaa niihin tavoitteisiin, joiden vuoksi uudistusta tehdään. Se ei Ikosen mukaan auta hoitoonpääsyssä, ei tuo yhtään uutta hoitajaa tai lääkäriä eikä auta rahojen riittämiseen.

– Kun pitäisi pysty hillitsemään kustannusten kasvua, jotta rahat riittävät, niin todellisuudessa tämä uudistus tulee seuraavan kymmenen vuoden aikana kasvattamaan merkittävästi kustannuksia, Ikonen sanoi.

Uudistus vie myös mahdollisuuksia monituottajamallilta.

– Kokoomuskin katsoo, että järjestäjän tulee olla julkinen, mutta palvelutuotannossa on viisasta hyödyntää niin julkisen, yksityisen kuin kolmannenkin sektorin osaamista. Tässä hallituksen mallissa tähän on otettu vallan ideologinen lähtökohta ja kannamme siitä huolta, sillä se tulee heijastumaan palveluiden laatuun ja saatavuuteen, Ikonen sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)