Kai Mykkänen hallintarekisterin käänteestä: Mielikuvapolitikointia

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri arvioi, että meneillään oli markkeerauskilpailu.

Hallituksen yhteinen kanta hallintarekisteriin olikin tiistaina iltapäivällä vielä auki. Asia ilmeni yllättäen, kun pitkään valmisteltu asia piti tulla eduskunnan täysistuntoon.

– On käynnissä mielikuvapolitikointi, koska lähdeveron taso olisi sellainen, joka estää kikkailun, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen kommentoi Verkkouutisille yllättävää käännettä.

Taustalla oli perussuomalaisten eduskuntaryhmän ehdoton vaatimus 60 prosentin lähdeverosta niille, jotka hallintarekisteriomistusten kautta saavat osinkoja sijoituksistaan. Kysymys oli nyt siitä, millainen tuo lähdeveron taso voi oikeudellisesti olla. Perussuomalaisten ehdottomuus vaikeutti lopullista päätöksentekoa.

Asian piti olla tiistaina eduskunnassa ja keskiviikkona lakiesityksestä oli määrä äänestää, mutta käsittely siirtyi. Hallituspuolueiden johtajat puristivat myöhemmin tiistaina iltapäivällä yhteistä kantaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen mukaan lähdevero on yksi punnittava keino, kun harmaaseen talouteen haetaan ratkaisua.

– Kyllä meidän käsityksemme mukaan sellainen voidaan säätää. Tiedonvaihtomenettely myös parantaa tilannetta, Kalle Jokinen totesi.

Jokinen sanoo ulkomaisten investoijien Suomi-halukkuuden olevan ”aivan olennainen kysymys tässä”.

Kai Mykkänen toivoi hallintarekisterille asianmukaista käsittelyä.

– Tässä on kyse markkeerauksesta, että kuka asian kätilöi lopulta. Toivoisin, että hallintarekisteri hoidettaisiin arvokkaalla tavalla loppuun, Mykkänen lähetti viestiä perussuomalaisten suuntaan.

Hallintarekisterissä on kyse osakeomistusten julkisuudesta. Jo nyt suomalaisilla on mahdollisuus tehdä sijoituksia ulkomaisten hallintarekisterien kautta niin, että sijoitukset eivät ole julkisia.

Jos hallituksen esitys menisi eteenpäin, hallintarekisterien kautta tehtäville sijoitustuotoille tulisi lähdevero. Hallintarekisterit ovat yleinen tapa hallinnoida sijoituksia Euroopassa ja sitä käytetään jo nyt hyväksi.

”Eiköhän tämäkin järjesty”

Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi tilannetta tultuaan neuvottelusta myöhemmin iltapäivällä.

– Ryhmien väliset neuvottelut vielä jatkuvat. Kyse on lähinnä sitä, miten veromuutosten, jotka ovat erillistä lainsäädäntöä, ponnet muotoillaan niin että siitä saadaan riittävä varmuus, Petteri Orpo totesi Verkkouutisille.

– Tavoitteista ollaan samaa mieltä. Katsotaan nyt.

– Tämä on osoittautunut hyvin hankalaksi asiaksi, ja nyt tässä on ihan teknisiäkin juttuja että miten se veroratkaisu saadaan onnistumaan… Mutta eiköhän tämäkin asia järjesty, Orpo sanoi.

EDIT: Tiistaina illalla perussuomalaisten eduskuntaryhmä hyväksyi hallintarekisterilain niin, että hallintarekisterien kautta suomalaisiin yrityksiin sijoittavilta suomalaisilta perittäisiin ennakkoperintänä 50 prosenttia osinkotuotoista. Ryhmäjohtajien oli määrä kokoontua vielä tiistaina illalla.

Toimittajat: Alberto Claramunt, Juha-Pekka Tikka

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt