Kai Mykkänen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kai Mykkänen: EU:n kiellettävä muovijätteen vienti

Sisäministeri vaatii vahvoja toimia muovijätteen vähentämiseksi.

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan EU:n on lopetettava muovijätteen vieminen EU:n ulkopuolelle ja hoidettava muoviroskansa itse.

– Ei ole ekologisesti, eettisesti eikä taloudellisesti kestävää, että EU jatkaa muovijätteen vientiä unionin ulkopuolelle, omien silmien ulottumattomiin. Viemällä muovijätettä olemme osa maailman valtamerien muoviongelmaa, Mykkänen toteaa tiedotteessaan.

EU-maat tuottavat yhteensä 25 miljoonaa tonnia muovijätettä vuodessa, josta vain alle kolmasosa kierrätetään. Erilliskerättyä muovijätettä kertyi viime vuonna 8,4 miljoonaa tonnia ja tästä noin viidennes vietiin Kiinaan.

Kiina kuitenkin kielsi muovijätteen tuonnin EU:sta tämän vuoden alussa.

– Kiina teki viisaan päätöksen kieltäessään eurooppalaisen muovijätteen tuonnin. Maa alkoi hukkua muovijätteeseen. EU:sta ei tule viedä muovijätettä unionin ulkopuolelle, mikäli saatavilla ei ole koko prosessointiketjua tehokkaasti valvovaa sertifiointia, Mykkänen sanoo.

Kiinan alkuvuodesta asettaman tuontikiellon jälkeen eurooppalaiset muovijätevirrat on löytäneet nopeasti uusia kohdemaita unionin ulkopuolelta. Suuria vientimaita tällä hetkellä ovat esimerkiksi Malesia, Vietnam ja Turkki.

– Jos muoviongelman kanssa ollaan tosissaan, se vaatii hyvin vahvoja toimia, jotta nykyisenkaltainen muovijätteen liian lyhyt kiertokulku päättyy. Vain asettamalla tiukat rajat muovin jätteeksi päätymiselle luomme edellytykset kierrätysmarkkinan syntymiselle ja innovaatioiden nopealle esiinmarssille, toteaa Mykkänen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt