X
SULJE MAINOS
Suomalaisten suhtautuminen EU-jäsenyyteen on muuttunut myönteisemmäksi siitä huolimatta, että käsitys EU:n elpymispaketin tarpeellisuudesta jakaa suomalaiset kahteen yhtä suureen leiriin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kai Mykkänen: Elpymispaketissa huolestuttavia valuvikoja

EU:ta tarvitaan lisää sinne, missä sen kyvyt kohtaavat tarpeen, kokoomusryhmyri sanoo.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen pitää harhaanjohtavana Helsingin Sanomien pääkirjoitusta, jossa perataan suomalaisten suhtautumista EU:hun.

Hän viittaa kirjoituksessa mainittuun gallupiin, jonka mukaan suurin osa suomalaisista on EU-myönteisiä. Samassa gallupissa jopa kaksi kolmesta suomalaisesta kuitenkin vastusti EU:n toimivallan laajentamista.

– Minusta EU on ratkaisu, ei ongelma, lisää EU:ta, ei niinkään vähemmän. Esim. yhteinen turvapaikkamenettely ulkorajoille, Kai Mykkänen toteaa Twitterissä.

Hänen mukaansa turvapaikkamenettely on hyvä esimerkki EU:n yhtenäispolitiikan mahdollisuuksista.

– Olen jo 2018 esittänyt EU-neuvostossa, että turvapaikkakäsittely keskitettäisiin ulkorajavyöhykkeille perustettaviin keskuksiin, vain oleskeluluvan EU:hun saavat pääsisivät eteenpäin ja heitä jaettaisiin jäsenmaiden kesken, Mykkänen sanoo.

Kokoomusryhmyrin mukaan EU tarvitsisi myös isomman budjetin, jolla voitaisiin rahoittaa suuremman osan esimerkiksi väylä- ja tuotekehitysinvestoinneista.

– Se vakauttaisi yksittäisten jäsenmaiden budjettiriskejä ilman ad hoc velkapaketteja ja moraalikatoon johtavaa oletusta, että virheet kuitataan tapauskohtaisesti, Mykkänen sanoo.

– Elpymispaketti oli minusta parempi hyväksyä kuin hylätä, mutta siinä on huolestuttavia valuvikoja moraalikadon kannalta, eikä sen kritisoiminen ole sama kuin EU-vastaisuus. Lisää EU:ta sinne missä EU:n kyvyt kohtaavat tarpeen, vähemmän ad hoc rönsyjä jotka enempi hämärtävät, Mykkänen summaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt