X
SULJE MAINOS
Kai Mykkänen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kai Mykkänen Demokraatille: Hallitus haluaa lakaista tämän maton alle

Oppositio vaatii, että turvapaikkahakemusten käsittely pitäisi voida tarvittaessa keskeyttää.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ei niele tänään sisäministeriksi nimitetyn Krista Mikkosen (vihr.) vihjailuja siitä, että oppositio olisi jättämällään välikysymyksellään hybridivaikuttamiseen varautumisesta vaarantamassa kansallista turvallisuutta.

– Minusta se kertoo siitä, että he haluaisivat lakaista tämän ongelman maton alle, että sellaista ei ole eikä tarvitsisi näitä ymmärrettävästi ikäviä asioita hoitaa. Nämähän ovat erittäin viheliäisiä kysymyksiä, sen ymmärrän hyvin samalla tavalla, mutta ne on vain pakko hoitaa, jotta emme ole naapurien armoilla tässä asiassa, Mykkänen sanoo Demokraatille.

Ministeri Mikkonen kritisoi tiedotustilaisuudessa oppositiota. Hänen mukaansa välikysymyksessä mennään sisäistä ja kansallista turvallisuutta koskevien asioiden äärelle, eikä niitä voida julkisesti levitellä.

Välikysymyksen taustalla on Puolan ja Valko-Venäjän rajan kiristynyt tilanne turvapaikanhakijoineen. Oppositiosta on vaadittu, että turvapaikkahakemusten käsittely pitäisi voida tarvittaessa väliaikaisesti keskeyttää.

Mykkänen korostaa, että valmiuslainsäädäntö ja muun lainsäädäntö on julkisesti kenen tahansa nähtävillä. Hänen mukaansa oppositio ei provosoi esiin kansalliselle turvallisuudelle tärkeitä tietoja tekemällä pikkutarkkoja kysymyksiä välikysymyksessään.

– Ei. Tietenkin hallitus sitten joutuu vastaamaan, mikä on julkista tietoa. Kaikki välikysymysvastaukset tulevat tietenkin olemaan julkista tietoa. Nämä kysymyksethän perustuvat julkiseen aineistoon meidän lainsäädäntömme nykytilasta, viranomaisten julkisiin lausuntoihin muutostarpeista sekä myös ministerien itse kertomiin muutostarpeisiin. Kyllä eduskunta vastaa siitä myös, että me tartumme lainsäädännön muutostarpeisiin silloinkin, kun ne koskevat turvallisuuden varmistamista, Mykkänen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt