Verkkouutiset

Kaatunut perhevapaauudistus ei ollut kokoomuksen malli

Kokoomus korvaisi kotihoidontuen joustavalla hoitorahalla, joka olisi 800 euroa kuukaudessa puolen vuoden ajan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomus on ajautunut julkisuudessa puolustamaan hallituksen kaatunutta perhevapaamallia, vaikka puolueella on omakin perhevapaamalli.

– Meidän mallimme ratkaisee nykymallin ongelmat. Se tuo joustavuutta perheiden arkeen, vanhemmuuteen tasa-arvoa ja parantaa naisten uramahdollisuuksia, kansanedustaja ja kokoomusnaisten puheenjohtaja Sofia Vikman sanoo.

Perhevapaamalli sisältyy puolueen Perheet ja työelämä -asiakirjaan, joka julkistettiin vuosi sitten ja jonka valmistelusta Vikman vastasi.

Vikman huomauttaa, että hallituksen pöydällä olleet, viime viikolla julkistetut perhevapaamallit olivat yhä keskeneräisiä.

– Ne oli muotoiltu hallituksen yhdessä päättämien, eri puolueiden yhdessä asettamien reunaehtojen pohjalta. Niidenkin mallien pohjalta kokoomus oli valmis jatkamaan neuvotteluja ja hakemaan ratkaisua, mutta niistä ei voi sanoa, että ne olisivat olleet kokoomuksen malli, Vikman toteaa.

1+3+3+6-malli

Kokoomuksen mallissa äidille maksettaisiin aluksi viiden viikon ajan ansiosidonnaista odotusrahaa. Sen jälkeen olisi vuoden mittainen ansiosidonnainen perhevapaa, josta kummallekin vanhemmalle olisi kiintiöity kolme kuukautta ja loput kuusi kuukautta olisivat vapaasti jaettavissa.

Vapaasti jaettavissa oleva perhevapaa olisi mahdollista siirtää juridiselta vanhemmalta myös muulle lasta hoitavalle aikuiselle, mikä helpottaisi ero-, uus- ja sateenkaariperheiden sekä yksinhuoltajien perhevapaajärjestelyjä.

Vuoden kestävän vanhempainrahakauden jälkeen olisi mahdollista saada kotihoidontuen korvaavaa joustavaa hoitorahaa, joka olisi 800 euroa kuukaudessa kuuden kuukauden ajan tai 400 euroa vuoden ajan. Kotihoidontuki on nykyisin 340 euroa kuukaudessa ilman lisiä.

– Puolitettunakin alin etuus meidän mallissamme olisi 400 euroa kuussa, mikä pärjää nykyiselle perustasoiselle kotihoidontuelle tason ja keston osalta, Vikman sanoo.

Kokoomuksen mallissa myös vanhempainrahakauden etuudet voi puolittaa. Etuudet riittäisivät täysimääräisinä siihen asti, kun lapsi täyttää 1,5 vuotta ja puolitettuina 3-vuotiaaksi asti.

– Kenenkään mahdollisuus hoitaa lasta kotona 3-vuotiaaksi asti ei poistuisi. Lisäksi osa-aikaisesta työstä tulisi aito vaihtoehto pienten lasten vanhemmille.

Kokoomuksen malli on hyvin lähellä SAK:n perhevapaamallia, jonka kustannukset eivät SAK:n mukaan eroa nykyjärjestelmän kustannuksista eivätkä kasvata työnantajien velvoitteita.

Keskustalla ei muutoshalua

Vikmanin mielestä täytyy kysyä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolta (kesk.), miksi kokoomuksen malli ei edennyt neuvotteluissa.

– Taisi olla niin, että neuvotteluissa ei ollut muutoshalua keskustan osalta, Vikman sanoo.

Hallituksessa valmistelu keskittyi viime vaiheessa erityisesti 4+5+4-malliin, jossa äidin perhevapaa olisi säilynyt reilussa neljässä kuukaudessa. Yhteinen, vanhempien vapaasti jaettavissa oleva osuus olisi lyhentynyt reilusta kuudesta kuukaudesta viiteen kuukauteen ja isän osuus olisi kasvanut reilusta kahdesta kuukaudesta reiluun neljään kuukauteen.

Lisäksi kotihoidontukea olisi leikattu 340 eurosta 200 euroon, kun lapsi täyttää kaksi vuotta. Alennettua tukea olisi kuitenkin saanut siihen asti, kun lapsi täyttää kolme vuotta, kuten nykyisinkin. Tämä joustava hoitoraha olisi sallinut osa-aikaisen työssäkäynnin ja sen päälle olisi ollut mahdollista maksaa kuntalisää.

Perhevapaauudistus kaatui reilu viikko sitten, kun keskustan Annika Saarikko päätti keskeyttää perhevapaauudistuksen valmistelun. Päätös tuli yllätyksenä hallituskumppaneille, kokoomukselle ja sinisille.

– Kokoomuksesta uudistus tai sen rahoitus ei jäänyt kiinni. Nyt me jatkamme töitä kokoomuksen oman perhevapaamallin pohjalta kohti sitä, että perhevapaat remontoidaan, Vikman sanoo.

Kokoomus olisi ollut valmis laittamaan lisää rahaa päivähoitoon.

Vikmanin mukaan kokoomus on sitoutunut viemään perhevapaauudistusta eteenpäin viimeistään seuraavan hallitusohjelman kautta. Hänen mielestään sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) viikonloppuna tekemä ehdotus perhevapaauudistukseen palaamisesta budjettiriihessä on kannatettava.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)