16 tunnissa valmistunut sairaala siirretään armeijan hallintaan. LEHTIKUVA / AFP Philip Fong

Kaaos Wuhanissa, sairaita pyörtyy sairaalan lattialle

Lääkäriin pääsyn kerrotaan olevan lähes mahdotonta koronavirustartuntojen suuren määrän vuoksi.

Wuhanin suurkaupungin terveydenhoitojärjestelmä on ajautunut yhä kaoottisempaan tilaan koronavirustartuntojen nopean kasvun vuoksi.

CBS Newsin haastatteleman asukkaan mukaan lääkärille pääsy on jo lähes mahdotonta. Hän kertoo jonottaneensa yön yli ja nähneensä potilaiden ”putoilevan maahan yksi toisensa jälkeen.” Mies toteaa CBS:lle saaneensa koronavirustartunnan äidiltään.

CNA-kanavan mukaan suoja-asuihin pukeutuneet ensihoitajat ovat noutaneet monia kaduille tuupertuneita, tosin tapausten yhteyttä koronavirukseen ei ole vahvistettu. Tilanteista kuvatut videot ovat levinneet nopeasti Kiinassa suositussa Weibo-palvelussa.

Myös kommunistipuolueen People’s Daily -lehti on myöntänyt sairaaloiden olevan täpötäysiä. Viranomaisten kerrotaan tukkineen karanteenialueelta johtavia maanteitä maavalleilla ja muilla esteillä.

Wuhaniin hälytetyt apuvoimat saivat maanantaina uuden sairaalarakennuksen valmiiksi vain 16 tunnin rakennustöiden jälkeen. Global Times -lehden mukaan sairaalan hallinto siirretään sunnuntaina Kiinan kansanarmeijalle.

Kiinan pääministeri Li Keqiang saapui maanantaina Wuhaniin valvomaan toimenpiteitä, joilla taudin leviämistä pyritään hillitsemään. Tartuntoja on vahvistettu tällä hetkellä noin 3000 kappaletta. Uuteen koronavirukseen on menehtynyt ainakin 81 ihmistä.

Tilanne on johtanut yhteenottoihin myös hätätilaan julistetussa Hongkongissa, jossa mielenosoittajat sytyttivät tuleen karanteenikeskukseksi tiettävästi suunnitellun rakennuksen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt