Pohjoiskorealainen maanviljelijä Jalu-joen rannalla. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Johannes Eisele

Kaaos Pohjois-Korean rajalla – kuusi sotilasta karkasi Kiinaan

Karkureiden kerrotaan olleen nälkäisiä ja ylityöllistettyjä.

Kuusi pohjoiskorealaista rajavartijaa hylkäsi asemapaikkansa ja karkasi rajan muodostavan Jalu-joen yli Kiinaan maaliskuun alussa, kertoo uutissivusto Radio Free Asia.

Sotilaat oli sijoitettu raja-alueelle Ryanggangin maakunnassa lähellä Hyesanin kaupunkia. Lähteiden mukaan sotilaat olivat ylityöllistettyjä ja nälkäisiä, koska koronaviruspandemia on lisännyt tehtävien määrää ja niukentanut muonavaroja.

Viranomaiset kuitenkin selvittävät parhaillaan tarkkaa syytä sille, miksi sotilaat karkasivat.

– Kuusi sotilasta karkasi 3. maaliskuuta aseidensa kanssa. Se aiheutti aikamoisen hämmennyksen sekä rajavartiostossa että muiden Hyesanin alueella olevien joukkojen keskuudessa, kertoo nimettömänä esiintyvä sotilasvirkailija.

– Kuusikko suoritti rajalla yöllistä tarkkailutehtävää eikä palannut aamulla vuoron päätteeksi asemapaikalle. Etsintäryhmä haravoi koko raja-alueen. Sotilaiden pääteltiin ylittäneen rajan aseineen ja paenneen Kiinaan.

Pohjois-Korean asevoimilla ei ole tarpeeksi resursseja tarjotakseen sotilaille riittävää varustusta ja ravintoa. Monet sotilaat tekevät asepalveluksensa ohella töitä maatiloilla hankkiakseen ruokaa yksiköilleen.

Normaalioloissa rajavartijoina toimivat sotilaat ovat suhteellisen etuoikeutetussa asemassa verrattuna muihin, ja he voivat ansaita helposti rahaa elättääkseen itsensä. Moni rajavartija ottaa vastaan lahjuksia eikä puutu salakuljettajien toimintaan. Osa rajavartijoista jopa osallistuu suoraan salakuljetukseen.

Koronapandemian seurauksena salakuljetus on loppunut lähes kokonaan. Viime vuoden tammikuussa Peking ja Pjongjang sulkivat maiden välisen rajan ja keskeyttivät kaupankäynnin. Tällä on ollut tuhoisa vaikutus Pohjois-Korean taloudelle.

Pohjois-Korean asevoimat on myös määrätty ampumaan kaikki henkilöt, jotka liikkuvat alle kilometrin päässä Kiinan ja Pohjois-Korean välisestä rajasta. Lisäksi raja-alueelle on asetettu miinoja ja lähetetty erikoisjoukkoja valvomaan rajavartijoita.

Toisen sotilasvirkailijan mukaan kuuden sotilaan karkaaminen on ajanut rajavartiolaitoksen kaaokseen. Työväenpuolueen keskuskomitea pitää asiaa vakavana ja on kiinnittänyt selkkaukseen huomiota.

– Kiinan rajavartijoille on ilmoitettu tapahtuneesta, ja heitä on pyydetty tekemään yhteistyötä karanneiden pohjoiskorealaissotilaiden etsinnässä ja pidättämisessä. Kiina näyttää suhtautuvan asiaan vakavasti. Kiinalaiset rajavartijat ovat varmasti hermostuneita, koska karkurit ovat aseistautuneita ja vaarallisia, lähde kertoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt