Lunta ja räntää voi huhtikuun alussa vielä sataa eteläistä Suomea myöden. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Käänne säässä: Pääsiäisen jälkeen lunta ja räntää

Markus Mäntykannaksen mukaan kesärenkaiden vaihtoa ei kannata kiirehtiä.

Matalapaine piinaa Suomea vielä ainakin huhtikuun alun, ilmenee Euroopan keskuksen (ECMWF) uudesta, pidennetystä kuukausiennusteesta.

Sääpalvelu Forecan mukaan koko maassa tulisi varautua ”epävakaiseen ja nopeasti vaihtelevaan kevätsäähän”. Suomen ja koko Pohjois-Euroopan yllä näkyy signaali selvästi tavanomaista alhaisemmasta ilmanpaineesta ja keskivertoa suuremmista sademääristä.

Etelässäkin voi tulla pääsiäislomien jälkeen vielä lunta ja räntää.

– Varsinaisesta takatalvesta en ehkä puhuisi, koska mitään kovin kylmää ilmamassaa ei ole näköpiirissä ja ajoittaiset lumisateet kuuluvat vielä huhtikuuhun. Kesärenkaisiin en kuitenkaan kiirehtisi vaihtamaan, jos on tarve olla liikenteessä yöaikana ja varhain aamusta, Forecan meteorologi Markus Mäntykannas ennustaa.

Huhtikuun puolivälissä sää muuttuu poutaisemmaksi. Sateita saadaan vielä jonkun verran, mutta 19. päivä alkavalla viikolla poikkeama haalistuu.

”Hämmentävä ennuste”

Pidennetyn kuukausiennusten mukaan kevät saattaa tänä vuonna jäädä normaalia lyhemmäksi. Kevään lyheneminen ei kuitenkaan johdu säiden kylmenemisestä, vaan selvästi tavanomaista lämpimämmästä, mahdollisesti jopa kesäisestä säästä.

– Kuukausiennusteen loppupäässä [viikon 16 jälkeen] näkyy meteorologisesti mielenkiintoinen ja hämmentäväkin käänne. Länsi-Euroopassa on ennusteen mukaan hieman tavanomaista alhaisempi ilmanpaine, kun taas Venäjällä on merkkejä korkeammasta ilmanpaineesta. Tästä voisi varovaisesti päätellä, että kesäinen sää saapuu Eurooppaan tänä vuonna varhain, Mäntykannas sanoo.

– Jos pidennetyn kuukausiennusteen sanoma ottaa toteutuakseen, kevät voi tänä vuonna lipua ohi ”pikakelauksena”. Tyypillisesti kevät onkin vuodenajoista lyhyin, mutta jos kesä saapuu tänä vuonna varhain, voi kevät tuntua kuin elokuvalta, jota katsoisi pikakelauksella.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt