Pirkanmaan koronatilanne on muuttunut aiemmasta olennaisesti. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Käänne huonompaan – AL: Tämä luku kertoo virustilanteen muutoksesta

Kiusallinen erityispiirre edesauttaa koronan leviämistä.

Pirkanmaan koronavirustartunnat ovat selvässä kasvussa. Aamulehden haastatteleman Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Taysin johtajaylilääkäri Juhani Sandin mukaan maakunnassa todettiin kuluvalla viikolla kahtena peräkkäisenä päivänä 11 tartuntaa. Lehden mukaan erityisesti yksi luku kertoo, että Pirkanmaan virustilanne on pahentunut oleellisesti.

– Tällä hetkellä testipositiivisia on prosentin luokkaa, kun määrä oli vielä jokin aika sitten lähellä promillen tasoa, Sand kertoo Aamulehdelle ja toteaa, että maakunnassa on karanteenissa noin 800 ihmistä.

– Se on iso määrä.

Pirkanmaata kuvailtiin keväällä jopa koronakevään kummajaiseksi. Taysin erityisvastuualueella on oli toukokuun loppuun mennessä menehtynyt vahvistetusti vain kolme potilasta koronavirukseen. Vastaava määrä esimerkiksi Uudenmaan alueella oli 253 ja Pohjois-Savonkin alueella 25. Maakunnasta ehdittiinkin jo puhua niin sanottuna ”Pirkanmaan ihmeenä”. Alun perin koronaviruksen pelättiin leviävän nimenomaan Pirkanmaalle vilkkaan pendelöinnin takia.

Johtajaylilääkäri Juhani Sandin mukaan saattoi olla hyvää tuuria, ettei tartuntoja keväällä tai kesällä tullut. Nyt maakunnassa on viimeisen viikon aikana todettu 50 uutta koronatartuntaa.

– Olen alusta lähtien sanonut, että se on pienestä kiinni, tuleeko ryppäitä vai ei, hän sanoo.

– Onko sitten hyvää tuuria, että niitä ei keväällä ja kesällä tullut, ja nyt on sitten huonoa tuuria, että niitä osuu tänne. En tiedä, mikä sana olisi oikea kuvaamaan tilannetta.

Tampereen kaupungin epidemiologi, tartuntatautilääkäri Sirpa Räsäsen mukaan koronaviruksella on kiusallinen erityispiirre, joka edesauttaa taudin leviämistä. Piirteen vuoksi käsien pesu, sairaana liikkumisen välttäminen ja varovaisuus julkisessa liikenteessä on paikallaan.

– Se tarttuu myös oireettomista vähän ennen oireiden alkamista, Räsänen muistuttaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt