Verkkouutiset

Salaiset asiakirjat: näin Pohjois-Korean diplomaatit raivosivat Helsingissä

Pohjois-Korean suurlähetystö esitti 1976 salakuljetussyytöksistä ulkoministeriölle "jyrkän protestin".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Korean pohjoismaiden suurlähetystöt jäivät 1970-luvun puolivälissä kiikkiin tupakan, alkoholin ja mahdollisesti myös huumeiden salakuljetusringin pyörittämisestä.

Tapaus oli nolo ja se huomioitiin kansainvälistä mediaa myöten. Pohjois-Korea oli avannut diplomaattisuhteet Norjaan, Ruotsiin, Suomeen ja Tanskaan vain paria vuotta aiemmin.

Suomessa sotku johti lopulta diplomaattien julistamiseen ei-toivotuiksi henkilöiksi ja maasta lähtemiseen.

Wilson Center -tutkimuslaitos on hankkinut aiemmin julkaisemattomia suomalaisia ja norjalaisia viranomaisasiakirjoja, jotka valottavat skandaalin taustoja.

Arkistosta löytyy  esimerkiksi silloisen ulkoasiainministeriön neuvottelevan virkamiehen Ossi Sunellin laatima 21. lokakuuta 1976 päivätty muistio tapaamisestaan Pohjois-Korean lähetystön väliaikaisen päällikön Chang Dae-hin kanssa. Asiakirjassa kuvataan uhmakkaan ja vihaisen pohjoiskorealaisdiplomaatin reaktioita Suomen päätökseen julistaa pohjoiskorealaisia ei-toivotuiksi.

– Herra Chang protestoi jyrkkään sävyyn Suomen hallituksen päätöstä ja katsoi sen olevan keinotekoinen ja perustuvan vääriin tietoihin. ”Emme myönnä mitään”, Chang toisteli. Hän painotti, ettei Suomen viranomaisilla ollut mitään todisteita päätöksessä mainituille syytöksilleen ja vaati, että päätös vedetään pois, Sunell kirjoittaa.

Suomalaisvirkamies kertoo vastanneensa, ettei hänellä ole mitään lisättävää ja selittäneensä, että hän vain antaa tiedoksi Suomen hallituksen päätöksen. Sunell korosti, että Suomessa tällaisia ratkaisuja tehtiin vain vahvoin perustein.

Asiakirjassa todetaan pohjoiskorealaisdiplomaatin ”hyökänneen voimalla” aiemmin samana päivänä Pohjois-Korean lähetystön edustalla ollutta suomalaista lehdistöä vastaan. Pohjoiskorealaiset syyttivät Suomea lain ja kansainvälisten sopimusten rikkomisesta.

Kun Sunell kysyi, olivatko paikalle tulleet suomalaiset poliisit toimineet asianmukaisesti, vastasi Chang myöntävästi. Hänen avustajansa, tulkki Li Zy Gwon esitti kuitenkin erikoisen syytöksen.

– Suomen poliisin edustaja tunkeutui lähetystön alueelle, varasti tavaraa ja tarjosi sitä myyntiin, Li väitti.

Sunell ei kerro, kuinka syytökseen reagoi.

Hän toteaa asiakirjan lopuksi selittäneensä, että ei-toivotuiksi henkilöiksi julistettujen pohjoiskorealaisten on lähdettävä Suomesta viimeistään kuuden päivän kuluessa.

Ossi Sunellin muistio lähetettiin muun muassa tasavallan presidentti Urho Kekkoselle, ja pää- ja ulkoministereille.

Lähetys Puolasta

Silloisen ulkoministeriön virkamiehen Juhani Suomen päivää aiemmin laatimassa muistiossa kuvataan tarkemmin suomalaisten Pohjois-Korean diplomaatteja vastaan keräämiä todisteita. Professori ja ulkoasiainneuvos Suomi on sittemmin tullut tunnetuksi muun muassa presidentti Kekkosen kahdeksanosaisesta elämäkerrastaan.

Eurooppalaisten tiedusteluselvitysten perusteella salakuljetusta johdettiin Pohjois-Korean Puolan tai Itä-Saksan suurlähetystöstä. Helsinkiin tuli Juhani Suomen muistion mukaan ainakin yksi lähetys Puolan lähetystöltä.

– Ulkoministeri (Keijo Korhonen) painotti, että ratkaisu on löydettävä nopeasti ja tiedusteli pitikö hänen edellisenä päivänä saamansa käsitys siitä, että poliisilla oli selvät todisteet, tosiaan paikkansa, Suomi kirjoittaa.

Hän kertoo poliisin vahvistaneen ministerille, että asia on näin. Seuraavaksi Korhonen oli pyytänyt läsnä ollutta Ossi Sunellia vahvistamaan vielä pohjoiskorealaisten tullaamatta hankkimien tupakan ja alkoholin määrät ja kysynyt, voiko joku Suomen kansalainen joutua pidätetyksi tapauksessa. Poliisin mukaan tapaukseen ei liittynyt suomalaisia.

Kun keskustelu kääntyi siihen, miten Suomi reagoisi tilanteeseen, todetaan poliisin huomauttaneen, että Pohjois-Korean lähetystön koko henkilökunta oli osallistunut salakuljetusoperaatioon.

Ulkoministeri ei tarttunut poliisin kantaan.

– Ulkoministeri esitti näkemyksensä, ettei lähetystöjä tulisi tyhjentää kokonaan ja painotti päätöksen poliittista ulottuvuutta. Päätettiin, että asiaa pohditaan tarkemmin.

Verkkouutiset kertoo tässä samaan tapaukseen liittyvästä Alkon salaisesta dokumentista, jossa kerrottiin poliisille pohjoiskorealaisten diplomaattien ostaneen Alkosta vuoden aikana tuhansia pulloja viinaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)