Jyrki Katainen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Jyrki Katainen jättää politiikan

Komission varapuheenjohtaja kuvailee päätöstä vaikeaksi, mutta sanoo olevansa tyytyväinen.

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen jättää politiikan. Katainen kertoi päätöksestään Verkkouutisille Brysselissä.

– En ole mukana EPP:n kärkiehdokaskisassa enkä hae jatkokautta komissaarina, juuri Kiinasta työmatkalta palannut Katainen totesi keskiviikkona.

Katainen ei ole myöskään palaamassa kotimaan politiikkaan. Päätös syntyi pitkällisen harkinnan tuloksena, ja siihen on 46-vuotiaan Kataisen mukaan kaksi pääsyytä.

– Olen toiminut koko ammatillisen urani politiikan parissa. Nyt on aika hypätä junasta ja miettiä, mitä muuta voisin urallani tehdä.

Katainen on toiminut EU-komissiossa työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaavana komissaarina. Hänen mukaansa elinkeinoelämän tehtävät kiinnostavat, mutta uran suunta on vielä täysi kysymysmerkki.

– Kotipesämme on Suomessa, mutta en poissulje kansainvälisiä työtehtäviä. Minulla voi olla vielä 30 vuotta työuraa jäljellä, Katainen muistuttaa.

Vaimon vuoro

Toinen keskeinen syy ratkaisuun on Kataisen mukaan perhe. Jo nykyinen tehtävä vaikuttaa perheen arkeen valtavasti, saati mahdollinen EU-komission puheenjohtajuus.

Työpäivät venyvät lähes poikkeuksetta pitkään iltaan ja komissaarina Katainen on jatkuvasti pitkillä työmatkoilla. Lisäksi sidonnaisuuksien takia komissaarien puolisoiden työmahdollisuudet ovat erittäin rajoittuneet.

Mervi Katainen on viime aikoina ilmaissut olevansa kiinnostunut eduskuntavaaliehdokkuudesta.

– Nyt on minusta hyvä hetki lähteä ehdokkaaksi, jos Uudenmaan kokoomuksesta vain kannatusta löytyy, Katainen kommentoi vaimonsa suunnitelmia.

Täysi tuki Stubbille

Katainen kertoo keskustelleensa päätöksestä kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon ja Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubbin kanssa.

– Annan luonnollisesti täyden tukeni Stubbin kampanjalle, jos hän päättää lähteä EPP:n kärkiehdokaskisaan, toteaa Katainen.

Stubb on Kataisen mukaan henkilö, joka täyttää kaikki EU-komission puheenjohtajalta vaadittavat ominaisuudet.

– Päätös on kuitenkin Stubbin ja Kokoomuksen johdon välinen asia.

Kannatusta Kataiselle olisi riittänyt. Usea lähde vahvistaa, että EPP:n jäsenpuolueet sekä pohjoisesta että etelästä olivat pyytäneet häntä mukaan kärkiehdokaskisaan.

Katainen toivoo, että seuraava EU-komission puheenjohtaja keskittyy ”tekemään enemmän kuin puhumaan” sekä vaalimaan EU-instituutioiden uskottavuutta ja saamaan jäsenmaat tuntemaan enemmän poliittista omistajuutta EU:sta.

Katainen vakuuttaa itse työskentelevänsä täysillä tämän vaalikauden viimeiseen minuuttiin asti.

– Tämä on yksi maailman mielenkiintoisimmista tehtävistä.