X
SULJE MAINOS
Jyrki Katainen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Jyrki Katainen: EU:n puolustusta ja Nato-yhteistyötä vahvistettava

Biodiversiteetin väheneminen, ilmastonmuutos ja datatalous ovat suurimmat taloudelliset ajurit lähivuosien aikana.

Sitran yliasiamiehen ja Suomen entisen pääministerin Jyrki Kataisen (kok.) mukaan Euroopan unionia pitää uudistaa ja vahvistaa eri keinoin.

– Maailman ja turvallisuusympäristön muuttuessa meidän on vahvistettava myös puolustustamme, Katainen sanoi Ulkopoliittisen instituutin ja ulkoministeriön järjestämässä Suomi 25 vuotta EU-jäsenenä -webinaarissa torstaina.

Kataisen mukaan EU:n pitää pystyä hyvin toimivaan yhteistyöhön kyberturvallisuudessa ja sotilaallisessa toiminnassa torjuakseen hybridiuhkia.

– EU:n ja Naton yhteistyö on tiiviimpää kuin koskaan aiemmin. Meidän pitää jatkaa työtä tämän suhteen syventämiseksi.

– Huolimatta siitä, kuka on Yhdysvaltain presidentti, meidän pitää pystyä toimimaan turvallisuus- ja puolustusasioissa liittolaistemme kanssa tai ilman heitä.

Kataisen mukaan EU tarvitse myös yhden ainoan äänen ulkopolitiikassa eli määräenemmistöpäätöksiä.

– Koska päätökset pitää tehdä yksimielisesti, yksi jäsenvaltio voi pitää koko unionia panttivankinaan.

Megatrendi

Katainen korosti ilmastonmuutoksen ja biodiversiteetin häviämisen olevan megatrendejä, jotka vaikuttavat niin Eurooppaan kuin koko maailmaan.

– Talouteen tarvitaan järjestelmällisiä muutoksia ja modernia markkinasääntelyä, jotta kiertotaloutta voidaan tehostaa.

– EU on tällä hetkellä maailman kehittynein kiertotalouden sisämarkkina. EU voi toimia markkinasääntelyssä edelläkävijänä.

Tätä varten tarvitaan Kataisen mukaan markkinapohjaisia mahdollisuuksia, koska näihin haasteisiin ei voida vastata pelkästään verovaroilla.

– Jos pystymme luomaan kilpailukykyisen ja kestävän markkinan, niin uskon, että olemme historian oikealla puolella ja että muut pitävät tätä markkinaa mielenkiintoisena.

Katainen nosti esille myös datatalouden.

– Tällä hetkellä ei ole olemassa valtiota tai markkinaa, jossa datan käyttöä säänneltäisiin demokraattisella tavalla.

Hän uskoo, että datatalous tulee olemaan maailmantalouden toinen vahva ajuri.

– Meillä ei ole eettisesti toimivaa datamarkkinaa. EU on ainoa toimija, joka on alkanut työstää tätä.

– Euroopan unionin yleinen tietosuoja-asetus on ensimmäinen yritys luoda jonkinlaista eettistä järjestystä datamarkkinoille. Mutta se on vain ensimmäinen askel.

Kataisen mielestä EU:n pitäisi luoda kestävät datasisämarkkinat, jotka vahvistavat kuluttajien ja yritysten luottamusta.

– EU voi asettaa globaaleja standardeja, joita muut seuraavat. Varsinkin jos muut haluavat toimia sisämarkkinoilla, heidän pitää sopeutua meidän sääntelyymme.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt