X
SULJE MAINOS
Elias Katz (oik.) juoksi kolmantena, kun Paavo Nurmi (vas.) johti 1500 metrin olympiakarsintaa Helsingissä 1920. Wiki Commons

”Juutalainen Paavo Nurmi” saa olympiarenkaat hautakiveensä

Elias Katz voitti kultaa 1924 Pariisin olympiakisoissa.

Eliyahu ben Shlomo Zalman (Elias) Katz (1901-1947) voi olla yksi Suomen tuntemattomimmiksi jääneistä urheilusankareista.

Turussa syntynyt Katz voitti 1924 olympiakultaa 3000 metrin esteiden joukkuejuoksussa, jossa Paavo Nurmi toi ykkössijan, Ville Ritola toisen sijan ja Katz viidennen sijan. 3000 metrin estejuoksussa Katz sai hopeaa, vaikka kaatui viimeisellä kierroksella.

Jättiläisjuoksijoiden Paavo Nurmen ja Ville Ritolan kanssa samaan aikaan kilpaillut Elias Katz sai lempinimen ”juutalainen Nurmi”. Hän oli myös 4 X 1500 metrin viestijoukkueessa, joka rikkoi kahdesti maailmanennätyksen.

Kauppa-apulaisena työskennellyt Elias Katz ystävystyi Paavo Nurmen kanssa. Heitä yhdisti myös tanssiharrastus.

Sittemmin Berliiniin muuttanut Katz toteutti 1930-luvulla natsien nousua valtaan haaveensa ja siirtyi Israeliin. Siellä hän toimi stadionin vartijana ja juoksuratojen hoitajana sekä rakennuksilla.

Toisen maailmansodan jälkeen brittiarmeija palkkasi Katzin filmien näyttäjäksi. Hän sai pian surmansa Gazassa vain 46-vuotiaana.

Rehovotin kaupunki järjesti hänelle haudan kaupungin hautausmaalle. Hakehila-lehden mukaan Elias Katz on viimein saamassa olympiarenkaat hautakiveensä.

Suomen olympiavoittajien yhdistys on luvannut renkaat ja yhdistyksen puheenjohtaja Pertti Ukkola aikoo osallistua kiinnitystilaisuuteen syyskuussa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt