Jutta Urpilainen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Jutta Urpilainen: Kumppanuudelle Afrikan kanssa on selvä tarve

EU-komissaarin mukaan hiilineutraalius, digitalisaatio ja demokratian tila ovat suurimmat haasteet.

Euroopan unionilla on tarve kumppanuudelle Afrikan kanssa, arvioi EU-komission kehitysyhteistyön kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen (sd.).

Komissaari Urpilainen puhui perjantaina Euroopan komission Suomen-edustuston järjestämässä keskustelutilaisuudessa geopolitiikan ja geotalouden haasteista EU:ssa.

Urpilaisen mukaan EU:lla on edessään osallistuminen globaaleihin kehitysharppauksiin. Hiilineutraalius, digitalisaatio ja demokratian tila ovat tämän ajan suuret kehityssuunnat ja haasteet.

– Eurooppalaisten on oltava suunnannäyttäjiä näihin haasteisiin vastaamisessa. Tämä edellyttää sitä, että me hoidamme kotipesän kuntoon.

– Niin ilmastonmuutokseen vastaaminen kuin toisaalta teknologian ja digitalisaation edistäminen kuin myös demokratian kehittäminen edellyttää sitä, että rakennamme kansainvälisiä kumppanuuksia, Urpilainen totesi puheessaan.

Vihreä kasvu ja digitaalinen murros ovat komission kärkipainotuksia alkaneelle viisivuotiskaudelle.

– Tehtävämme on kytkeä digitaalisuus ympäristönsuojeluun, hyvän hallinnon edistämiseen, palveluiden saavutettavuuteen ja työpaikkojen luomiseen sekä yrittäjyyteen, Urpilainen sanoi.

Komissio hyväksyi vihreän kehityksen ohjelman joulukuussa. Seuraava askel on ilmastolaki, joka on tarkoitus käsitellä maaliskuun alussa.

Urpilaisen mukaan Euroopan Green Deal on myös globaali sitoumus.

– Me emme voi ajatella Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa vain EU:n sisäpolitiikkana, vaan meidän täytyy ajatella se hyvin vahvasti myös osaksi ulkosuhteita. Ajatellaan esimerkiksi Afrikkaa. On arvioitu, että Afrikan energiantarve tulee kaksinkertaistumaan vuoteen 2040 mennessä.

– Meillä on selvä tarve kumppanuudelle Afrikan kanssa.

Urpilaisen mukaan myös muut EU:n ulkosuhdetyökalut pitää yhteensovittaa vihreän kehityksen ohjelman kanssa.

– Kaupan, kestävän rahoituksen, ilmastodiplomatian ja kehityshankkeiden on kaikkien palveltava tätä vihreää siirtymää, joka on myös kolmansissa maissa ja Afrikan maissa välttämätön.