Jutta Urpilainen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Jutta Urpilainen KL:lle: En torju ajatusta EU:n minimipalkasta

Suomessa vähimmäispalkasta sovitaan työehtosopimuksissa.

Suomen EU-komissaariksi nouseva Jutta Urpilainen (sd.) ei torju ajatusta EU:n säätelemästä vähimmäispalkkajärjestelmästä, kertoo Kauppalehti.

Sosialistien europarlamenttivaalien kärkiehdokas Frans Timmermans ehdotti toukokuussa, että kaikkien EU-maiden tulisi ottaa käyttöön minimipalkka, joka olisi 60 prosenttia kunkin maan keskimääräisestä mediaanipalkasta. Suomessa vähimmäispalkkojen tasosta sovitaan työntekijä- ja työnantajajärjestöjen neuvottelemissa työehtosopimuksissa.

EU:n tasoista sääntelyä tai lakia ei toistaiseksi ole kaivattu Suomeen. Urpilainen ei kuitenkaan torju Timmermansin ajatusta, vaan pitää sitä mahdollisuutena.

– Se voi olla yksi keino vahvistaa ihmisten luottamusta EU:ta kohtaan. Kyse on myös siitä, millä osoitetaan EU:n tuoma lisäarvo tavallisille ihmisille, Urpilainen toteaa Kauppalehdelle.

Urpilainen toivoo, että hän itse voisi EU-komission jäsenenä tuoda enemmän esiin tavallisen ihmisen näkökulmaa. Hän kokee, että pohjoismaat voivat omalla politiikallaan olla esimerkki koko Euroopalle.

– Kyse on siitä, miten pohjoismaista hyvinvointimallia ja esimerkkiä voitaisiin viedä Eurooppaan. Pohjoismaissa on pyritty uudistamaan yhteiskuntaa, mutta samalla on huolehdittu ihmisten turvallisuudesta ja asemasta muutoksen keskellä, Urpilainen päättää.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt