Jussi Niinistö: Suomen ja Ruotsin valtiosopimusta puolustuksesta ei voida sulkea pois

Jussi Niinistön mukaan Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö saattaa syventyä tulevaisuudessa entisestään.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan ajan mittaan voi tulla mahdolliseksi, että Ruotsin ja Suomen yhteistyö liukuu puolustuksesta myös kohti yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tekemistä.

– Tällä hetkellä tämä yhteistyö on korostetun puolustuspoliittista, Niinistö kuitenkin korostaa.

Jussi Niinistö ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist puhuivat tiistaina Helsingin Sanomien ja Hanasaaren yhteistyössä järjestämässä Hanakäräjät-keskustelutilaisuudessa Helsingissä. Tilaisuudessa puitiin Pohjolan turvallisuustilannetta ja Suomen ja Ruotsin syvenevää puolustusyhteistyötä.

Jussi Niinistö näkee mahdollisena, että tulevaisuudessa toistaiseksi pitkälti puheen ja yhteistoiminnan tasolle jäänyttä puolustusyhteistyötä syvennettäisiin varsinaisella kahdenvälisellä valtiosopimuksella.

– Nyt on menossa sellainen vaihe, että harjoittelemme yhdessä, teemme ehkä tulevaisuudessa hankintoja yhdessä, harrastamme monenlaista erilaista yhteistyömuotoa, syvennämme luottamusta, Jussi Niinistö totesi nykytilasta.

– Ei sitä todellakaan voi pitää poissuljettuna, että jossakin tulevaisuudessa häämöttäisi jonkin näköinen valtiosopimus, jos Suomen ja Ruotsin poliittiset päättäjät ja kansa niin tahtovat, hän arvioi.

Peter Hultqvist suhtautuu asiaan Niinistöä varovaisemmin.

– En halua tässä yhteydessä spekuloida tulevaisuudesta. Olemme sopineet erilaisesta yhteistyöstä, tiedonvaihdosta, että voimme käyttää toistemme lentokenttiä, Hultqvist listasi esimerkkinä.

Nyt sovitut asiat on hänen mukaansa pantava toimeen ennen kuin muuta vielä mietitään.

Hornetille korvaaja Ruotsista?

Ministereiltä kysyttiin myös Suomen Hornet-hävittäjien korvaajasta. Suomen 62 Hornetia tulevat tiensä päähän vuosina 2025–2030. Poliittiset päätökset korvaajasta tekee vasta vuonna 2019 aloittava hallitus, mutta valmistelutyö on jo käynnissä.

Puolustusministeriön asiasta tekemässä ensiselvityksessä tarjotaan viisi eri vaihtoehtoa Hornetin korvaajaksi. Yksi niistä on ruotsalaisvalmisteinen Saab JAS Gripen J.

Peter Hultqvist ei suostunut kommentoimaan sitä, miten mahdollinen hävittäjäkauppa vaikuttaisi Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöhön. Kyse on hänen mielestään täysin Suomen päätettävissä olevasta asiasta.

– Kenelläkään ei tietenkään Ruotsissa ole mitään sitä vastaan, että päätöksessä päädytään ruotsalaiseen vaihtoehtoon.

Jussi Niinistön mielestä hävittäjähankinta ei veisi Suomen ja Ruotsin jo ennestään vahvan yhteistyön kehitystä suuntaan tai toiseen.

Kommentit