Jussi Niinistö sanoo Suomen hankkiutuvan eroon sirpaleoperaatioista

Puolustusministerin mukaan pieniin kriisinhallintaoperaatioihin osallistumisen hyöty ei ole ollut paras mahdollinen.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kirjoittaa blogissaan sirpaleoperaatioista. Hänen mukaansa Suomi on YK:n operaatioissa Euroopan kuudenneksi suurin joukkoja tarjoava maa.

– Talouden realiteetit ja maanpuolustuksen etu kuitenkin pakottavat meidät entistä kriittisemmin tarkastelemaan osallistumistamme eri operaatioihin, Jussi Niinistö toteaa.

Hänen mukaansa vuosien saatossa kriisinhallintaosallistumisemme on pirstoutunut useisiin pieniin operaatioihin, joista Suomelle koituva hyöty jää verraten vähäiseksi. Siksi hallitus on keskittänyt voimavaroja sirpaleoperaatioiden sijaan ”sellaisiin operaatioihin, joiden vaikuttavuus kohdealueen turvallisuuteen ja toisaalta maanpuolustuksen kehittämiseen on paras mahdollinen”.

Atalanta-operaatio Somaliassa loppuu vuodenvaihteessa. Niinistön mukaan ”sen hyödyllisyydestä on Suomessakin kiistelty”.

Suomalaiset sotilastarkkailijat lähtevät Pakistanin ja Intian välistä tulitaukoa Kashmirissa valvoneesta UNMOGIPista maaliskuuhun mennessä. Näissä operaatioissa on palvellut yhteensä yli 400 suomalaista sotilasta.

– Säästyvät resurssit suunnataan puolustuksen kannalta vaikuttavampaan toimintaan, puolustusministeri kirjoittaa.

Suomen tärkein kriisinhallintaoperaatio on Libanonissa YK:n johtama UNIFIL, jossa suomalaisia sotilaita on yli 300.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt