Puolustusvoimat on Senaatti-kiinteistöjen vuokralainen. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Jussi Niinistö: Puolustushallinnon vuokrakysymys yhä auki

Puolustusministerin mukaan ehdotukset valtion vuokrajärjestelmän kehittämiseksi toisivat vain pientä helpotusta puolustushallinnon kustannuspaineisiin.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli tiistaina kokouksessaan eräitä nopeasti toteutettavia uudistuksia liittyen Senaatti-kiinteistöjen vuokrajärjestelmän kehittämiseen.

– Kuten valtiovarainministeriö on todennut, nyt ollaan tekemässä sellaisia välittömiä parannuksia, jotka katsottiin mahdollisiksi ilman laajempaa valmistelua olemassa olevalta tietopohjalta. Rahamääriltään merkittävimmät esitetyistä uudistuksista ovat luonteeltaan budjettineutraaleja, eli ne eivät ratkaise virastojen haasteita selvitä kasvavista toimitilakustannuksista. Annettu vuokran alennus leikataan täysimääräisesti viraston määrärahoista, toteaa puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.).

Hänen mukaansa esitetyistä parannuksista puolustushallinnon kannalta tärkein on rakennusten purkamisen ja sitä kautta luopumisen helpottaminen. Nykyisin Senaatti-kiinteistöt edellyttää, että vuokralainen maksaa purkamisen, mikä on hidastanut turhista rakennuksista luopumista ja aiheuttanut tarpeettomia kustannuksia puolustusvoimille.

Jussi Niinistön mukaan puolustushallinnon näkökulmasta vuokrajärjestelmää on tarpeen kehittää myös toimintamallin ja hallinnollisen rakenteen näkökulmasta.

– Muuttunut turvallisuusympäristö edellyttää ripeämpää reagointikykyä eli normaaliolojen ja poikkeusolojen toimintamallin lähentämistä, tieto-, tila- ja rakenteellisen turvallisuuden tason korottamista sekä ohjausmallia, joka tukisi ydintoiminnan edellytyksiä, ei ainoastaan valtion taloudellisia intressejä.

Jussi Niinistön kertoo, että puolustushallinnossa selvitetään mallia, jossa puolustuskiinteistöjen omistus palautettaisiin hallinnonalalle.

– Järjestelmässä nykyiset omistajan tehtävät ja Puolustushallinnon rakennuslaitoksen hoitama ylläpito järjestettäisiin samassa kokonaisuudessa. Minulla on sille jo nimikin: Torni-kiinteistöt, sanoo Niinistö.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt