Jussi Niinistö ja Jarmo Lindberg: Puolustusvoimien leikkaukset uhkaavat puolustuskykyä

Puolustusministeri ja puolustusvoimain komentaja vaativat Helsingin Sanomissa puolustusvoimien toimintaan kohdistuvien budjettileikkausten perumista.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) ja puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin mukaan puolustusvoimien toimintamenokehykseen kohdistuvat budjettileikkaukset heikentäisivät Suomen puolustuskykyä.

Hallitusohjelmaan kirjattiin lisämäärärahaa puolustusvoimien materiaalihankintoihin parlamentaarisen selvitysryhmän esitysten mukaisesti.

– Yleinen mielikuva onkin, että Suomessa panostetaan nyt puolustukseen. Valitettavasti samaan aikaan suunnitellaan leikkauksia, jotka kohdistuisivat Puolustusvoimien toimintaan. Vasemmalla kädellä annetaan ja oikealla otetaan, Niinistö ja Lindberg kirjoittavat Helsingin Sanomissa julkaistussa Vieraskynä-kirjoituksessa.

Edellinen hallitus leikkasi puolustusvoimien määrärahoja noin kymmenellä prosentilla samaan aikaan, kun puolustusvoimat toteutti suurimman rakennemuutoksen sitten toisen maailmansodan. Niinistön ja Lindbergin mukaan puolustusvoimien rakenteen ja hallinnon osalta on tiivistämisessä ja keventämisessä tultu tien päähän.

– Seuraava askel olisi paljon pidemmälle menevä muutos, jossa jouduttaisiin vakavasti arvioimaan, kykenemmekö säilyttämään maanpuolustuksen perusvalinnat: yleisen asevelvollisuuden ja koko maan puolustamisen.

Ensi viikon budjettiriihessä on pöydällä kaikkia hallinnonaloja koskevia toimintamenoleikkauksia. Mikäli puolustusvoimien toimintamenokehyksiä leikataan, on harjoitustoimintaa pakko supistaa.

– Koska ilmavoimilla ja merivoimilla on hoidettavanaan välttämättömiä aluevalvontatehtäviä, maavoimien olisi kannettava päävastuu toiminnan supistamisesta. Leikkauksia ei ole enää mahdollista kohdentaa reserviläisten ja varusmiesten koulutukseen ilman merkittävää vaikutusta puolustuskykyyn. Leikkaukset vaikuttaisivat myös varaosien ja ampumatarvikkeiden määrään, Niinistö ja Lindberg varoittavat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt