Jussi Niinistö. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Jussi Niinistö IS:lle: Pakolaiskriisi syy perussuomalaisten hajoamiseen

Ex-puolustusministerin Jussi Niinistö (sin.) katsoo pakolaiskriisin perussuomalaisten hajoamisen syyksi.

Pohtiessaan Ilta-Sanomille sinisten surkeaa vaalitulosta Jussi Niinistö palaa syksyn 2015 pakolaiskriisiin, jonka hän näkee johtaneen lopulta perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamiseen kesällä 2017. Tuolloin perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Jussi Halla-aho. Vajaat parikymmentä kansanedustajaa erosi puolueesta ja liittyi sinisiin.

– Pakolaiskriisi oli syy perussuomalaisten hajoamiseen. Itseäni kauhistutti ajatus siitä, että millainen hallitus maalla olisi siinä tilanteessa noussut valtaan ja millaista puolustuspolitiikkaa se olisi harrastanut. Puolustuspolitiikka ajoi omalla kohdallani puoluepolitiikan yli, Niinistö sanoo.

Hänen mukaansa kevään eduskuntavaaleissa samainen kriisi satoi Jussi Halla-ahon ja perussuomalaisten laariin.

– Vaaleissa ohjelmat eivät ratkaise vaan tarvitaan aina hyvä tarina, ja nyt meiltä sellainen puuttui. Tarinamme jäi heikoksi, koska puolueemme järjestelmällinen julkinen mustamaalaus sai ihmiset ajattelemaan, että olemme hillotolppapuolue.

Niinistö nostaa esiin presidentti Urho Kekkosen sanat ”niin on, miltä näyttää”. Hänen mielestään äänestäjille synnytettiin mielikuva, että siniset oli perustettu ainoastaan ministeripaikkojen ja puhemiehen paikan turvaamiseksi.

– Vaalikampanjan aikana useat kansalaiset kertoivat minulle, että ”olet hyvä puolustusministeri, mutta en voi äänestää sinua, koska sinisiä äänestäessä ääneni menisi hukkaan”.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt