Verkkouutiset

Jussi Niinistö harkitsee presidenttiehdokkuutta ‒ AL: Sauli Niinistön ratkaisu vaikuttaa päätökseen

Puolustusministeri ilmoittaa mahdollisesta presidenttiehdokkuudestaan lähikuukausina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kertoo Aamulehdessä lupaavansa ilmoittaa lähikuukausina, onko hän valmis perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi. Lännen Median lauantaina julkaisemassa kyselyssä Niinistö on puolueen vaikuttajien ehdoton suosikki presidenttikisaan.

Yhteensä 57 prosenttia noin kahdestasadasta vastaajasta kannatti Niinistöä ehdolle tammikuussa 2018 pidettäviin presidentinvaaleihin. Seuraavaksi suosituin, eduskunnan puhemies Maria Lohela, sai vain 18 prosentin kannatuksen. Puheenjohtaja Timo Soini on ilmoittanut, ettei ole käytettävissä.

Niinistö ei osaa sanoa, kypsyykö päätös ehdokkuudesta vielä tämän vuoden puolella.

– Teen kokonaisharkintaa ehdokkuuden suhteen. Tietenkin pitää olla kannatusta, ja tämä kysely näyttäisi siihen suuntaan, että sitä on, puolustusministeri kiittelee.

Hän myöntää, että päätökseen vaikuttaa myös se, ketkä muut ovat ehdolla ja erityisesti sukunimikaiman ratkaisu. Hän arvioi, että kovin moni ei mielellään kisaisi suosittua istuvaa presidenttiä vastaan.

– Niinistön päätös mietityttää. Sauli Niinistö on hoitanut tehtävänsä erinomaisesti, puolustusministeri jakaa tunnustusta.

Hän kertoo saaneensa kentältä kannustusta etenkin presidentinvaaliehdokkuuteen.

– Perussuomalaiset ovat tutkimustenkin mukaan hyvin isänmaallista väkeä. Kannattajien joukossa vallitsee ymmärrys, jonka mukaan puolustusministeri sopisi hyvin presidentiksi, koska presidenttihän on myös Puolustusvoimien ylipäällikkö, Niinistö kuvailee saamiaan viestejä.

Puheenjohtaja Timo Soini vihjasi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että istuvan presidentin ehdokkuus ei saisi vaikuttaa perussuomalaisten ehdokasasetteluun. Hän korosti presidentinvaalien tärkeyttä.

– Siinä puolue saa omia näkemyksiään esiin. Se on tehtävä riippumatta siitä, keitä muiden ehdokkaat ovat.

Jussi Niinistö saa LM:n kyselyssä kannatusta myös puolueen puheenjohtajaksi. Tosin Timo Soini on edelleen perussuomalaisvaikuttajien ykkössuosikki. Häntä kannattaa 48 prosenttia vastaajista. Jos Soini ei asetu enää ehdolle ensi kesän puoluekokouksessa, suosituimmiksi seuraajaehdokkaiksi nostetaan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho (36 %) ja Niinistö (23 %).

Niinistö arvelee, että puheenjohtajapelin asetelmat hahmottuvat muiden liikkuvien palasten asettuessa paikoilleen.

– Uskon, että presidentinvaalit on tässä suhteessa asemiinajo.

Hän sanoo itse ratkaisevansa ensin ehdokkuutensa presidenttikisassa ja miettivänsä puheenjohtajuutta vasta sen jälkeen.

Sampo Terho ilmoitti lauantaina Lännen Medialle, ettei aio haastaa Timo Soinia puheenjohtajuudesta, mikäli Soini on halukas jatkamaan. Soini ei ottanut jatkoaikeisiinsa kantaa Ylellä lauantaina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)