Jussi Niinistö: Demilitarisointi ei vähennä uhkaa Ahvenanmaalle, pikemminkin päinvastoin

Puolustusministerin mukaan Ahvenanmaan joutumista sotatoimien kohteeksi mahdollisessa konfliktitilanteessa ei voi sulkea pois.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan Ahvenanmaa on Ruotsin Gotlannin tapaan tärkeä Itämeren hallinnan kannalta. Siksi Ahvenanmaan joutumista sotatoimien kohteeksi mahdollisessa konfliktitilanteessa ei voi sulkea pois.

– Saarten demilitarisointi ei vähennä saariin kohdistuvaa riskiä, pikemminkin päinvastoin, Niinistö toteaa Verkkouutisille.

Tulisiko Ahvenanmaan demilitarisointia sitten arvioida uudestaan?

– Ahvenanmaan asemaan ei olla puuttumassa, vaikka se sotilaallisesti olisikin perusteltua. Kyse on laajemmasta kokonaisuudesta, Niinistö linjaa.

Suomessa lähdetään puolustusministerin mukaan siitä, että koko maata ja myös Ahvenanmaata kyetään puolustamaan.

– Suunnitelmia on olemassa, mutta yksityiskohtiin en voi mennä. Puolustussuunnitelmissa on otettu huomioon Ahvenanmaan demilitarisointiin liittyvät sopimusvelvoitteet.

Gotlanti on ollut otsikoissa sen jälkeen, kun Ruotsi päätti siirtää saarelle pysyvän joukko-osaston.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin mukaan päätöksen taustalla olisi ollut salainen tiedustelutieto Venäjältä Ruotsiin kohdistuvasta uhkasta. Asiantuntijoiden mukaan päätös on taas pikemminkin osa jo pidempään jatkunutta Itämeren tilanteen kiristymistä.

Jussi Niinistö on samoilla linjoilla.

– Käsittääkseni taustalla ei ole mikään yksittäinen uusi salainen tieto, vaan yleinen turvallisuusympäristön kehitys. Toki mekin seuraamme tilanteen kehittymistä tarkasti. Tällä hetkellä en kuitenkaan näe, että Suomeen kohdistuisi välitöntä uhkaa. En ole huolissani, mutta maanpuolustuksessa on varauduttava myös pahimpia kehityskulkuja varten, hän toteaa.

Puolustusministeri muistuttaa, että sotilaallinen toiminta Itämerellä on kasvanut. Se on seurausta Krimin ja Ukrainan tapahtumista alkaneesta kehityksestä, jossa Venäjän ja lännen välit ovat viilenneet.

– Ruotsalaisen kollegani kanssa käymieni keskustelujen perusteella sanoisin, että meillä on koko lailla samanlainen käsitys vallitsevasta tilanteesta, puolustusministeri summaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt