Jussi Halla-aho ja Ville Tavio. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Jussi Halla-aho vahvistaa PS:n muuttuneen linjan vaaleihin, vaatii ministerin eroa

Perussuomalaisten mukaan oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on johtanut puolueita ja kansalaisia harhaan kuntavaalien suhteen.

Perussuomalaiset esittää oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r.) epäluottamuslausetta kansalaisten harhaanjohtamisesta ja kunnille annettuun ohjeistukseen liittyen.

Perustuslakivaliokunta jätti 19. maaliskuuta mietinnön hallituksen esityksestä kuntavaalien siirtämiseksi. Asiaa puoltava esitys oli yksimielinen.

– Perussuomalaiset pitää tärkeänä, että mietintö ottaa kriittisen kannan muun muassa tapaan, jolla kuntavaalit siirrettiin viime hetkellä. Mietintö toteaa, että tilanne aiheuttaa epäselvyyttä ehdokasasettelussa ja ehdokkaiden asemassa, ja painottaa, että hallitus ei voi asettaa eduskuntaa tapahtuneiden tosiasioiden eteen, puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja ryhmäjohtaja Ville Tavio toteavat Suomen Uutisten julkaisemassa kannanotossa.

Heidän mukaansa kuntavaalien järjestäminen 18. huhtikuuta kävi käytännössä mahdottomaksi, koska oikeusministeriö on laiminlyönyt velvollisuutensa ryhtyä järjestelyihin, joilla vaalit voitaisiin järjestää epidemian oloissa turvallisesti.

– Lisäksi voimassa olevan lain mukaisesti 9. maaliskuuta jätettyjä ehdokaslistoja on jätetty lainvastaisesti vahvistamatta kunnissa, jotka ovat oikeusministeriön ohjeistamana jääneet odottamaan lain muutosta, Halla-aho ja Tavio sanovat.

Puolueen mukaan vaalisiirron ”periaatteellinen vastustaminen” ei ole mielekästä, koska niitä ei voida järjestää turvallisesti. Perussuomalaiset aikoo esittää eduskunnassa ehdokasasettelun jatkamisen rajaamista niihin henkilöihin, jotka tulevat vaalikelpoiseksi vanhan ja uuden listojenjättämispäivän välillä.

– Toteamme myös, että oikeusministeriö ja ministeri Henriksson ovat johtaneet puolueita ja kansalaisia harhaan vakuuttamalla viime hetkille asti, että vaalit voidaan järjestää ja järjestetään ajallaan epidemiatilanteesta riippumatta, Jussi Halla-aho ja Ville Tavio sanovat.

Perustuslakivaliokunnan nimettömänä pysyttelevä jäsen arvosteli perjantaina perussuomalaisten kansanedustajien toimintaa, sillä puolue on julkisuudessa moittinut vaalien siirtämistä. Puoluesihteeri Simo Grönroos vastusti siirtoa ja totesi, että vaalien siirto rapauttaa demokratiaa.

Valiokunnassa ei vaadittu äänestystä vaalien siirtämisestä, eikä pöytäkirjaan jätetty eriävää mielipidettä.

– He kannattivat vaalien siirtämistä siinä missä kaikki muutkin. Ei ole uskottavaa levittää sosiaalisessa mediassa salaliittoteorioita vaalien siirtämisen syistä ja heristää maakunnissa nyrkkiä, kun sitten eduskunnan valiokuntatyöskentelyssä tunnustetaan yhdessä muiden kanssa, että vakava epidemiatilanne on pätevä syy siirtää kuntavaaleja, valiokunnan jäsen sanoi Iltalehdelle.

LUE MYÖS:
IL: Perussuomalaisetkin kannattavat kuntavaalien siirtämistä (VU 19.3.21)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt