Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Jussi Halla-aho MTV:lle: Julkisia menoja karsittava

Perussuomalaisten puheenjohtaja haluaa lisätä työn tuottavuutta ja nostaa hoitoalan palkkoja.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo MTV:lle, että Suomessa on kyettävä lisäämään työn tuottavuutta ja karsittava julkisia menoja.

Halla-aholta kysyttiin Uutisextra-ohjelmassa, miten hän ratkaisisi Suomen heikkenevän huoltosuhteen, kun hän samaan aikaan suhtautuu kielteisesti matalapalkka-aloille suuntautuvaan maahanmuuttoon.

– Ratkaisu on se, että pyritään lisäämään työn tuottavuutta ja työn tehokkuutta. Suomessa ei työn tuottavuus ole kasvanut viimeiseen kymmeneen vuoteen, Halla-aho sanoo.

– Pitää pystyä priorisoimaan ja karsimaan julkisia menoja, pitää keskittyä niihin tehtäviin, jotka ovat hyvinvointivaltion kovimmassa ytimessä. Eli Suomessa julkisen vallan pitää palvella ennen kaikkea suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia.

Halla-aho ei kuitenkaan vastaa suoraan kysymykseen siitä, pitäisikö hänestä esimerkiksi hoitajien sitten tehdä pidempää päivää työn tuottavuuden nostamiseksi.

Halla-aho muistuttaa, että kymmenettuhannet hoitoalalle koulutetut ihmiset ovat lähteneet töihin muualle, sillä julkinen sektori ei kykene maksamaan riittävän houkuttelevaa palkkaa.

– Hoitoalalla palkkoja pitäisi ilman muuta korottaa ja henkilöstöä pitäisi olla varsinaisissa hoitotehtävissä, jotta ala olisi nykyistä houkuttelevampi. Tällä hetkellä koulutetut ihmiset lähtevät muille aloille töihin ja heitä on helppo ymmärtää, Halla-aho sanoo.

Halla-ahon mukaan julkisen sektorin ja vientialojen palkankorotuksia ei pidä kuitenkaan asettaa rinnakkain. Muun muassa hoitajajärjestö Tehy on syksyn aikana vaatinut vientialoja suurempia palkankorotuksia.

– Julkisen talouden kestävyys voidaan turvata ainoastaan, jos meidän vientiteollisuutemme ja muut hyvinvointimme kivijalat ovat kilpailukykyisessä kunnossa ja pystyvät tuottamaan rahaa julkiselle sektorille, jotta julkinen sektori pystyy tuottamaan niitä palveluita, joiden järjestämisestä se on vastuussa. Tämä kaikki muodostaa kokonaisuuden, Halla-aho sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt