Jussi Halla-aho lieventäisi kaasusumuttimien lupamenettelyä – ”uusi turvallisuustilanne”

Europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon (ps.) mielestä kaasusumuttimien lupamenettelyä olisi lievennettävä uudessa turvallisuustilanteessa.

– Euroopassa on viime vuonna yltyneen ja yhä jatkuvan turvapaikanhakijavyöryn tuloksena satojatuhansia toimettomia nuoria miehiä, joiden käsitys naisen asemasta ja fyysisestä koskemattomuudesta poikkeaa voimakkaasti siitä, mihin olemme tottuneet. Tätä asenneongelmaa heijastaa laajamittainen, osin organisoitu naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä, joka huipentui Kölnissä uudenvuoden yönä, Jussi Halla-aho toteaa tiedotteessaan

Hän huomauttaa, että vastaavasta ilmiöstä on merkkejä myös Suomessa.

Halla-aho toteaa, että tilanne ei helpota nopeasti, vaikka Suomi sulkisi välittömästi rajansa uusilta turvapaikanhakijoilta, sillä maassa jo olevien karkottaminen on äärimmäisen vaikeaa, vaikka he saisivat kielteisen turvapaikkapäätöksen.

– On sietämätöntä, jos osa väestöstä, etenkin nuoret naiset, joutuvat ahdistelijalaumojen pelossa rajoittamaan omaa liikkumistaan. Tässä tilanteessa on tarpeellista keskustella siitä, miten parannetaan kansalaisten mahdollisuuksia puolustaa itseään vaaratilanteissa, Halla-aho. sanoo.

Hänen mielestään kaasusumuttimien lupakäytäntöä on lievennettävä.

– Kaasusumuttimet ovat ampuma-aselakiin sisältyviä tuotteita, joihin voidaan myöntää lupa itsesuojeluperusteella. Käytännössä tavallisen kansalaisen on kuitenkin erittäin vaikea saada niihin lupaa.

Ampuma-aselaissa ”kaasusumuttimella” tarkoitetaan välinettä, jolla voidaan levittää ilmaan kyynelkaasua tai käyttötarkoitukseltaan ja vaikutukseltaan siihen verrattavaa lamaannuttavaa ainetta. Koska näihin ei saa lupia, markkinoille on tullut vaikutukseltaan heikompia, esimerkiksi suolaa ja mentolia sisältäviä ”turvasumuttimia”, jotka ovat lain määritelmän ulkopuolella ja siten vapaasti saatavilla.

Halla-ahon mielestä yleistä järjestystä ja turvallisuutta edistäisi parhaiten se, että tehokkaisiin kaasusumuttimiin myönnettäisiin hakemuksesta hankkimis- ja kantolupa jokaiselle, joka täyttää ampuma-aselaissa mainitut henkilökohtaiset edellytykset.

– Erityisiä perusteluja sumuttimen tarpeelle ei tule edellyttää, koska kasvanut uhka kohdistuu tällä hetkellä keneen tahansa kadulla liikkuvaan. hän sanoo.

– Sumutinlupakäytäntöjen liberalisoimisella päästäisiin myös eroon siitä, että maahan tuodaan laittomasti sumuttimia esimerkiksi Virosta, jossa niitä kontrolloidaan huomattavasti vähemmän, Halla-aho huomauttaa.

Ehdotuksen toteuttaminen ei edellytä lakimuutosta.

Kommentit