X
SULJE MAINOS
Jussi Halla-aho on ehdolla Helsingissä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Jussi Halla-aho kysyy, käskeekö ministeriö rikkomaan lakia

PS-johtaja ihmettelee pyritäänkö tilanteeseen, jossa eduskunnan on pakko hyväksyä vaalien siirtäminen.

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) ihmettelee oikeusministeriön kuntiin lähettämää kirjettä, joka koskee kuntavaalien järjestämistä.

– Ymmärränkö nyt oikein, että ensin ministeriö on ohjeistanut rikkomaan lakia, ja sen jälkeen kehottanut ”harkitsemaan”, noudatetaanko sitä vai ei? Halla-aho kysyy Twitter-ketjussaan.

Hän on liittänyt tekstiinsä oikeusministeriön kirjeen, jossa ministeriö kehottaa kuntien keskusvaalilautakuntia olemaan vahvistamatta ehdokaslistoja. Näiden tulee ministeriön mukaan noudattaa harkintaa, kun ne päättävät, miten vaalilain pykäliä noudatetaan.

Halla-ahon huoli koskee kuntavaalien siirtämistä ja siihen liittyvää lainsäädäntöä. Vaalien siirtämisestä on olemassa poliittinen päätös, johon puolueet perussuomalaisia lukuunottamatta ovat sitoutuneet. Päätös vaatii kuitenkin lain muuttamista, mikä taas edellyttää, että eduskunta päättää asian.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Halla-aho muistuttaa, että lakia ei vielä ole muutettu, vaan voimassa on edelleen vanha laki. Sen mukaan vaalit järjestetään 18.4. eikä vasta 13.6. kuten puolueiden enemmistö on sopinut.

Alkuperäisen vaaliaikataulun mukaan ehdokaslistat piti vahvistaa 9.3. Näin ei kuitenkaan toimittu kaikissa kunnissa, koska niissä katsottiin, että vaalit joka tapauksessa siirtyvät ja ehdokaslistat voidaan vahvistaa myöhemmin.

– Jos näin on, se on aika mielenkiintoista oikeusvaltion näkökulmasta. Viranomainen ei voi noudattaa kuvitteellisia lakeja, vaan sen pitää noudattaa voimassa olevia lakeja, Halla-aho sanoo.

Hän huomauttaa, että jos eduskunta jostain syystä hylkääkin ehdotuksen vaalien siirtämisestä, ajaudutaan erikoiseen tilanteeseen. Silloin joissakin kunnissa ei ole määräajassa vahvistettuja ehdokaslistoja.

– Pyritäänkö tässä nyt luomaan tilanne, jossa eduskunnan on pakko hyväksyä vaalien siirtäminen, koska muuten vaaleja ei voida pitää lainkaan?

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt