Jussi Halla-aho. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Jussi Halla-aho: Joku joutuu vielä syömään sanansa

Antti Rinteen lupaukset ja puolueiden kynnyskysymykset ovat ristiriidassa, arvioi perussuomalaisten puheenjohtaja.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan hallitustunnustelija Antti Rinnettä (sd.) ”ei käy tällä hetkellä kateeksi”.

– Muut puolueet toki haluavat hallitukseen, mutta ne ovat esittäneet pitkän listan kynnyskysymyksiä ja vaatimuksia, joita on erittäin vaikeaa ellei mahdotonta sovittaa toisiinsa tai Rinteen omiin vaalilupauksiin. Joku joutuu vielä syömään sanansa ja kääntämään takkinsa, ja samaan aikaan kaikkien pitäisi kampanjoida toukokuun eurovaaleihin, Halla-aho sanoi vappupuheessaan.

Halla-ahon mukaan ”vaalien tuloksen pitäisi myös jollakin tavoin heijastua käytännön päätöksenteossa”. Hänen mukaansa nykyisessä sirpalemaisessa puoluejärjestelmässä ”hyvin kaukana toisistaan olevat puolueet liittoutuvat, eikä kompromissina luotu hallitusohjelma ole kenenkään mielestä hyvä”.

– Se, että melkein kaikki puolueet voivat Suomessa liittoutua melkein kaikkien muiden kanssa, on selkeästi ongelma äänestäjien kuluttajansuojan kannalta. Samoin se, jos kaikki irtisanoutuvat yhteistyöstä yhden puolueen kanssa. Äänestämisellä ei silloin ole kovin paljon merkitystä päätöksenteolle, eikä vaalituloksesta voi vielä lainkaan päätellä, millaista politiikkaa on tulossa, Halla-aho sanoi puheessaan.

Halla-aho pohti puheessaan erilaisia vaihtoehtoja äänestäjän kuluttajansuojan parantamiseksi.

– Yksi mahdollisuus olisi siirtyä Ruotsin kaltaiseen blokkipolitiikkaan, jossa äänestäjille on etukäteen selvää, minkä puolueiden kanssa heidän oma puolueensa aikoo vaalien jälkeen tehdä yhteistyötä. Enemmän ääniä saanut blokki sitten muodostaisi hallituksen. Toinen vaihtoehto olisi Tanskan malli, jossa eniten ääniä saanut puolue muodostaa vähemmistöhallituksen, joka asiakohtaisesti neuvottelee lakiesityksilleen eduskunnan tuen.

– Kolmas miettimisen arvoinen vaihtoehto olisi se, että hallituksen muodostavat automaattisesti kaksi tai kolme suurinta puoluetta. Tällä tavoin ainakin suurimpien äänestäjäryhmien näkemykset tulisivat aina edustetuiksi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt