Verkkouutiset

Venäjän konsulaatti Maarianhaminassa Ahvenanmaalla. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Jukka Tarkka: Venäjä on feodaaliherra Ahvenanmaalla

Uutuuskirjan mielestä 'Maarianhaminan-konsulaatin tarkoituksena näyttää olevan nöyryyttää Suomea'.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tohtori Jukka Tarkan uusi teos Ahvenanmaa – Itämeren voimapolitiikan pelinappula (Docendo) kertoo Ahvenanmaan sotahistoriasta ja ottaa voimakkaasti kantaa saarta koskevaa turvallisuuskeskusteluun.

Kirjan mukaan ”Ahvenanmaa on pari vuosisataa ollut Itämeren rantavaltioiden kiistakapula, huolestuttava uhkatekijä ja tavoiteltu saalis. Voimapoliittinen pelitilanne on kuitenkin jäänyt piiloon puolueettomuudesta ja aseettomuudesta rakennetun diplomaattisen kulissin taakse”.

Jukka Tarkka käsittelee Maarianhaminassa sijaitsevaa erikoisuutta, Venäjän konsulaattia. Hän lähestyy sitä presidentti Mauno Koiviston syyskuussa 1990 ilmoittamasta yksipuolisesta Pax-tulkinnasta, joka vapautti Suomen Pariisin rauhansopimuksen asettamista aserajoituksista. Uudessa tulkinnassa ne katsottiin Suomen suvereniteettia loukkaaviksi.

Kirjassa katsotaan myös Moskovan Ahvenanmaa-sopimuksen olevan loukkaava, ”sillä sen perusteella Neuvostoliiton seuraajavaltiolla Venäjän federaatiolla on oikeus valvoa Suomen valtioalueeseen kuuluvan saariston sotilaallista tilaa. On epäloogista, että 1990 ilmoitettua Pax-periaatetta ei ole sovellettu Pariisin rauhansopimuksen viidenteen artiklaan Ahvenanmaasta”.

Venäjän tapa hallinnoida Maarianhaminan-konsulaattia osoittaa sen tavanomaisesta poikkeavan toimintatavan. Sen henkilöstön vahvuus oli alkuvaiheessa 138 virkailijaa. Kylmän sodan jälkeen sen henkilöstö supistui, mutta Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Tomas Riesin 2016 esittämän arvion mukaan sen virkailijoiden määrä ja aktiivisuus ovat lisääntyneet 2000-luvun alkupuolella, Jukka Tarkka kirjoittaa.

Konsulaatin henkilöstön vahvuus on ainakin suurimmillaan ollessaan ylittänyt sen tason, jota Ahvenanmaan kokoisen paikan konsulipalveluiden tuottaminen edellyttäisi. Neuvostoliiton konkurssipesän selvittelystä taloudellisesti ja poliittisesti uupuva Venäjä ilmoitti 1997 sulkevansa Maarianhaminan konsulaattinsa, ja hoitavansa Ahvenanmaan konsulipalvelut Turun konsulaatissa. Kun Venäjä alkoi toipua Neuvostoliiton romahduksen aiheuttamasta kaaoksesta ja ryhtyi rakentamaan uutta sotilasimperiumia, konsulaatti palasi Ahvenanmaalle 2003.

Tarkan mukaan ”näyttää siltä, että konsulaatti palasi Maarianhaminaan Venäjän puolustusbudjetin kasvun luoman kantoaallon varassa liputtamaan Venäjän suurvalta-asemaa Itämerellä ja Ahvenanmaan aseettomuuden sotilaallista merkitystä Venäjälle”.

Maarianhaminan konsulaatin alkuperäinen toiminta-ajatus syksyllä 1940 oli hankkia vähin ponnistuksin varmistus sille, että alueelle ei kehity olosuhteita, jotka haittaisivat Neuvostoliiton sotilaallisia aikeita Ahvenanmaalla, Tarkka kirjoittaa.

Venäjän Maarianhaminan-konsulaatin tarkoituksena näyttää olevan nöyryyttää Suomea suomettamisajan mallin mukaan. Kysymys on sitä, miten pitkään Suomi alistuu tähän Neuvostoliiton Suomelle asettamaan rasitteeseen.

Tarkka on ehdottanut Pax-mallin ratkaisua ongelmalle.

Se poistaisi Venäjän Neuvostoliitolta perimän feodaaliherran aseman Ahvenanmaalla. Operaatio Paxilla 1990 toteutettu Pariisin rauhansopimuksen sotilaallisten ja Saksaa koskeneiden artiklojen yksipuolinen tulkinta onnistui, koska sen taustalla oli samaan aikaan tapahtunut kansainvälisen tilanteen dramaattisesti mullistanut Saksojen yhdistyminen.

Jukka Tarkan mukaan ”Itämeren rantavaltioiden ylimmissä esikunnissa on 1900-luvun aikana suunniteltu toistakymmentä massiivista maihinnousuoperaatiota Ahvenanmaalle. Ahvenanmaan turvallisuuspoliittinen historia tuntuu osoittavan, että siellä, missä aseettomuus ja puolueettomuus esiintyvät rinnakkain, kumpikaan ei voi toteutua. Puolueettomuus ei voi säilyä, eikä aseettomuus toteutua, ellei ole niiden koskemattomuutta suojaavaa voimaa”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)