Hallituksesta neuvotellaan säätytalolla. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Jukka Tarkka: Vaikea kuvitella kummallisempaa kuin keskustan toiminta

Valtiotieteilijän mukaan hallitusohjelman valmistelu on tuomittu epäonnistumaan.

Valtiotieteilijä Jukka Tarkka ihmettelee keskustan toimintaa ja tapaa, jolla SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on lähtenyt vetämään hallitusneuvotteluja.

– Ensin yleistä hyvää innokkaasti haluavat neuvottelijat houkutellaan keksimään kaikki mahdolliset vaalisataset ja muut namut. Hetken aikaa se saavat nautiskella siitä, mitä kaikkea ihminen voikaan unelmoida. Ja sitten taloustietäjät tyhjentävät koko toiveiden tynnyrin tunkiolle. Tällaisilla askelmerkeillä ohjattu hallitusohjelman valmistelu on jo etukäteen tuomittu epäonnistumaan, Tarkka kirjoittaa kotisivuillaan julkaisemassaan Etelä-Suomen Sanomien kolumnissaan.

Tarkka toteaa, että kohtuullinenkin ilmastopoliittinen linjaus nielisi rahaa enemmän kuin sitä on.

– Keskustan pitämiseksi hyvällä mielellä SDP joutuu ehkä suostumaan maakuntahallintoon, mutta muille se tuskin käy. Metsänhakkuiden rajoittaminen on samanlaista aatteella ylvästelyä kuin oli ydinvoiman vastustaminen aikoinaan. Ja vihreät voivat valita minkä tahansa muunkin tempun rysäyttääkseen kasaan hallitusneuvottelijan kokoon harsiman himmelin, hän jatkaa.

Jukka Tarkka muistuttaa sekä SDP:n että keskustan saaneen eduskuntavaaleissa historiallisen huonon vaalituloksen.

– Voi olla vaikeaa kuvitella kummallisempaa poliittista logiikkaa kuin keskustan menettely. Sen vaaliulos oli historiallisessa jatkumossa yhtä hirveä kuin SDP:n. Tavanomainen viisaus on saanut jo tätä pienemmänkin tappion kärsineen puolueen luikkimaan oppositioon. Sieltä on sitten mukava huudella hallituksen rumista, mutta välttämättömistä päätöksistä, samoin kuin uusi hallituspuolue teki oppositiossa ollessaan.

Keskustan ja SDP:n johdoissa tiedetään Jukka Tarkan mukaan, että hallitusvastuu miltei missä tahansa tilanteessa vie kohti vaalitappiota.

– Nyt nämä kaksi suurtappion kärsinyttä kerjäävät yhdessä vielä lisää sitä samaa, mitä jo nyt saivat, hän toteaa.

Tarkan mukaan Antti Rinteellä ei ole suurimman puolueen puheenjohtajana muuta vaihtoehtoa kuin lähteä rakentamaan hallitusta.

– Mutta keskusta järjesti melkein hirtehisen teatterikuvaelman osoittaakseen, miten se vastuuntuntoa puhkuen teki poliittisen logiikan vastaisen ja vielä entistäkin kurjempaa kohtaloa enteilevän päätöksen.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi perjantaina iltapäivällä, ettei hallitusneuvotteluissa ole päästy eteenpäin toivotulla tavalla. Hänen mukaansa hallitusta on vaikea saada kasaan, kun yhdestäkään kysymyksestä ei ole tehty päätöksiä.

– Yhdestäkään kynnyskysymyksestä keskusta ei voi perääntyä, koska meidän mandaatti on rajattu niihin, Sipilä painotti.

Sipilän mukaan puheenjohtajien kesken kaikki keskustelut ovat sujuneet erittäin hyvässä hengessä, mutta asioissa puolueet ovat ”hurjan kaukana” edelleenkin.

”Kuvio ei olisi huono”

Mikäli Antti Rinteen yritys epäonnistuu, olisi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon vuoro yrittää.

– Mutta miten kaiken vaalitaistelussa nähdyn jälkeen voisi syntyä puoluerypäs, jonka tavoitteena olisi perussuomalaisen johtama hallitus? Ja haluaako Halla-aho sitä itsekkään? On riittävästi näyttöä siitä, mitä tapahtuu hallitusvastuuseen joutuville populisteille, Jukka Tarkka pohtii.

Tämä jättäisi hänen mukaansa jäljelle ”populismia vastustavien puolueiden yhteishallituksen”.

– On vaikea kuvitella sen pääministeriksi muuta kuin suurimman puolueen puheenjohtajaa, olkoon vaikka kuinka hiuksenhienosti suurin. Antti Rinteellä on parlamentaarinen pakko edes yrittää uudestaan talouden ja yhteiskunnan arkitodellisuudesta ylöspäin ponnistavin eväin.

Uusi kuvio vaatisi Tarkan mukaan SDP:n ja kokoomuksen neuvottelujen tulosten kaivamista roskakorista takaisin pöydälle.

– Kuvio ei olisi huono. Suomi asettuisi näyttävästi eurooppalaiseen rintamaan, joka torjuu populismin ja keskittyy todellisuuden hallintaan klassisen parlamentarismin menetelmillä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt