Verkkouutiset

Jukka Tarkka: Ay-liike teki kohtalokkaan virheen

Valtiotieteilijän mukaan ammattiliitot ovat tottuneet tekemään mitä tahtovat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituksen esittämä irtisanomisen helpottaminen pienissä yrityksissä on Jukka Tarkan mukaan johtanut tilanteeseen, jossa ammattiyhdistysliike on päättänyt ottaa hallituksen ohjaukseensa.

– Mutta taipuuko demokratia korpokratiaksi, parlamentarismi järjestövallaksi? Hallitus näyttää päättäneen, että ei taivu, ja sillä on kaikki demokratian puolustuksessa tarvittavat työvälinet. Ongelma on vaan se, että ammattiliitot pelaavat eri peliä kuin hallitus. Ne ovat tottuneet tekemään, mitä tahtovat, valtiotieteen tohtori ja entinen nuorsuomalaisten kansanedustaja Tarkka toteaa Etelä-Suomen Sanomien kolumnissaan.

Kolumni on julkaistu tässä Jukka Tarkan kotisivuilla.

– Ajatus työllistämismahdollisuuksien parantamisesta kokeilemalla irtisanomissuojan joustoa pelästytti järjestöjohtajat kohtalokkaaseen virheliikkeeseen. Se lähti työtaistelutoimin opastamaan lainvalmistelua, joka tapahtuu ministeriöissä virkavastuulla eduskunnan luottamusta nauttivan hallituksen johdolla, hän summaa.

Tarkka muistuttaa, että eduskunnan tehtävänä on arvioida, onko virkamiesvalmistelussa aikanaan syntyvä esitys jalostettavissa lakipykäliksi. Jos ilmenee, että näin ei ole, kaataa eduskunta hallituksen esityksen.

– Siihen ei tarvita järjestöväen lakkouhkauksia tai muuta tömistelyä.

Hallituksen tavoitteena on Jukka Tarkan mukaan avata työelämän ulkopuolelle joutuneille uusi väylä päästä osoittamaan työkykynsä.

– Siitä hyötyisivät sekä työn ottaja että sen antaja. Ammattiyhdistysliikkeen viestintä perustuu propagandistiseen tekokauhisteluun. Se uskottelee, että hallitus haluaa antaa yrittäjille mahdollisuuden nautiskella ihmisten irtisanomisesta.

”Sen pahempi eduskunnalle”

Jukka Tarkan mukaan hallituksen komentelu työtaistelumenetelmillä ”antaa luokkatietoiselle järjestöväelle sen viestin, että ammattiliitot ottavat hallituksen ohjaukseensa”.

Tarkka toteaa ay-liikkeen perinteisesti opastaneen ja rahoittaneen parhaita voimiaan ansioitumaan puoluetyössä niin, että he pääsevät eduskuntaan.

– He edustavat järjestöväen näkemyksiä parlamentaarisessa päätöksenteossa. Ammattiyhdistysliikkeen osallistuminen lainsäädäntötyöhön pitäisi kanavoida sen kassa samoin ajattelevien kansanedustajien tukemiseen ja kannustamiseen

Jukka Tarkan mukaan ay-liike opettaa nyt jäsenkunnalleen, että ”jos eduskunnan enemmistön tahto on toinen kuin järjestöjohdon viisaus, sen pahempi eduskunnalle”.

– Kriisin synnyttänyt työsuhdeturvaongelma on melko pieni yhteiskuntarakenteen yksityiskohta verrattuna siihen valtiofilosofiseen taitekohtaan, johon järjestöjohtajien itsetehostus on johtanut, Tarkka sanoo.

Hänen mukaansa enää ei ole kysymys irtisanomissuojasta vaan siitä, hyväksyvätkö liitot parlamentaarisen demokratian vai valitsevatko ne korpokratian.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)