Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Jukka Kopra: Hallituksen lopetettava yrittäjien kiusaaminen

ELY-keskusten virheet koronatukien myöntämisessä ajavat toiminimiyrittäjät kohtuuttomaan tilanteeseen, kansanedustaja toteaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra sanoo olevansa järkyttynyt ELY-keskusten päätöksestä periä toiminimiyrittäjiltä takaisin myöntämiään koronatukia.

ELY-keskukset ovat myöntäneet, että ne ovat virheellisesti tulkinneet yrittäjän itselleen maksaman palkan koronatuen hyväksyttäväksi kustannukseksi.

– ELY-keskusten virheet koronatukien myöntämisessä ajavat toiminimiyrittäjät kohtuuttomaan tilanteeseen. Epätoivoisessa tilanteessa olevia yrittäjiä on neuvottu viranomaisten toimesta niin, että myös yrittäjän palkkakulut korvataan. Nyt kun niin sanotut kehittämishankkeet on tehty, rahoja peritäänkin takaisin, Kopra sanoo.

Hallitus päätti maaliskuussa yritysten tukemisesta, millä pyrittiin lieventämään koronakriisin aiheuttamia vahinkoja yrityksille. Tuet päätettiin jakaa Business Finlandin ja ELY-keskusten kautta yritysten liiketoiminnan kehittämistukina. Kehittämistukien käyttöön koronatukina kohdistui valtavasti kritiikkiä, minkä jälkeen yrityksille luotiin ns. kustannustuki.

– Yksinyrittäjällä tai yhdestä kahteen henkeä työllistävällä yrityksellä usein suuri osa yrityksen kuluista menee palkkoihin. Tukirahaa olisi kyllä saanut käyttää erilaisten konsulttien palkkioihin ja raportteihin, mutta ei yrittäjän itsensä hengissä pysymiseen. Onko siis oikeasti niin, että tuilla olisi saanut palkata konsultteja, muttei maksaa palkkaa, Kopra hämmästelee.

Hänen mukaansa yksittäisellä virkamiehellä on vastuu päätöksistään, mutta Kopra katsoo, että vastuu tilanteesta on myös työ- ja elinkeinoministeriöllä ja ELY-keskusten johdolla.

Kopran mielestä kiireellisestä aikataulusta huolimatta ohjeistukset ja päätökset olisi pitänyt kyetä tekemään ilman tämän kokoluokan virheitä. Kopran mukaan hallitus jätti yksinyrittäjät alun perin vaille huomiota tukien suunnittelussa, vaikka seitsemän kymmenestä yrittäjästä on yksinyrittäjiä.

– Useat yrittäjät katuvat koronatuen hakemista ja menettävät yöuniaan, sillä tukien takaisinperintä uhkaa yritystoiminnan jatkoa ja perheen taloutta. Kyse ei ole näiden yrittäjien virheestä – he ovat käyttäneet rahaa juuri siihen, mihin sitä on myönnetty. Tilanne on käsittämätön. Hallituksen on toimittava ja lopetettava yrittäjien kiusaaminen, Kopra vaatii.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt