X
SULJE MAINOS
Lääkäri ja potilas vastaanotolla terveysasemalla. LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

Juho Romakkaniemi: Sote-malli huonoin 20 vuoteen

Palveluiden tuotannossa pitäisi kauppakamarijohtajan mielestä kunnioittaa asiakkaiden vapautta.

Hallituksen sote-linjaus näyttää vievän terveydenhuoltoamme paremman sijasta huonompaan suuntaan, toteaa Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi blogissaan.

– Olen seurannut sote-asioita läheltä pitkälti toistakymmentä vuotta ja nähnyt lukuisia erilaisia sote-malleja, hän kirjoittaa.

– Hämmästyttävää kyllä, hallituksen nyt esittelemä ehdotus on niistä kaikkein huonoin.

Romakkaniemen mukaan hallituksen esityksessä keskitytään julkisen palvelutuotannon suojelemiseen, ei siihen, että ihmiset saisivat tarvitsemansa palvelut oikea-aikaisesti ja jonottamatta. Lisäksi luodaan täysin tarpeeton maakuntahallinto veronkanto-oikeuksineen.

– Jos tämä tehottomuuden betonoiva sote-heikennys menee läpi, Suomi menettää tulevaisuudessa 3-5 miljardia joka vuosi kasvavina menoina. Tähän harmaantuvalla ja rajusti velkaantuvalla Suomella ei missään nimessä olisi varaa.

Hänen mukaansa Suomessa käydään erikoista ideologista vääntöä terveyspalveluiden tuotantotavoista. Kiistellään siitä, pitäisikö julkisen sektorin järjestäjänä myös tuottaa palvelut vai olisiko hyvä antaa myös yritysten tai järjestöjen osallistua tuottamiseen mahdollisimman laajasti.

– Mielestäni paras tapa tuottaa palvelut on tapauskohtainen. Valinta pitäisi tehdä kansalaisten etu edellä: paras laatu palvelunkäyttäjänä ja edullisin hinta veronmaksajana. Joskus se on julkinen, joskus yksityinen tai järjestö.

– Paras tapa määrittää tämä on kilpailun tai kilpailutusten kautta. Tätä kautta saavutettava palveluiden tuottavuuden kasvu on kaikkien kansalaisten yksiselitteinen etu.

Romakkaniemi korostaa, että sote-uudistuksen tärkein tavoite täytyy olla tuottavuuden parantaminen – palveluiden laadusta tinkimättä.

– Palveluiden laatu ja tehokkuus kulkevat käsi kädessä. Pelkkä laadun ja saatavuuden parantamisen tavoitteleminen ilman taloudellisia reunaehtoja ei ole mahdollista.

– Avaimia laadun ja tehokkuuden parantamiseen ovat monituottajamalli, suuremmat järjestäjätahot, budjettikuri, tiedon ja teknologian hyödyntäminen sekä palveluintegraatio.

Hänen mielestään sote-palveluiden tuotannossa pitäisi pyrkiä nykyistä enemmän kunnioittamaan asiakkaiden vapautta valita heille sopiva palveluntarjoaja ja laajentaa esimerkiksi palveluseteleiden käyttöä merkittävästi. Myös yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksia tulisi nostaa, ei leikata.

Kirjoitus on julkaistu alunperin Savon Sanomissa 29.6.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt