X
SULJE MAINOS
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Julkiset menot ovat paisuneet kuin pullataikina”

Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan mukaan velkaantumisen vastapainoksi tarvitaan työllisyystoimia.

Keskuskauppakamarin laskurin mukaan hallituksen työllisyystavoite on nyt 78 000 työllisen päässä.

Tilastokeskuksen tänään julkaisemat luvut kertovat työllisten määrään kasvaneen ja työttömien laskeneen. Työllisyysaste on kohentunut hieman ja työttömyysaste jatkanut hieman laskuaan edelliseen kuukauteen verrattuna.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen mukaan parantuneet luvut johtuvat suurelta osin koronapandemian jälkeisestä noususuhdanteesta, eivät niinkään hallituksen työllisyystoimenpiteistä.

Hänen mielestään hallituksen ei pitäisi tyytyä koronan jälkeisen noususuhdanteen aiheuttamaan nosteeseen vaan tehdä julkista taloutta vahvistavia rakenteellisia uudistuksia.

– Julkisen talouden menot ovat tällä hallituskaudella paisuneet kuin pullataikina, vaikka koronan aiheuttamat kulut jätettäisiin huomioimatta. Suomi velkaantuu hurjaa vauhtia. Velkaantumisen vastapainoksi tarvitaan julkista taloutta vahvistavia työllisyystoimia, mutta niitä ei ikävä kyllä ole näkynyt, Romakkaniemi sanoo tiedotteessa.

Yrityksistä 75 prosenttia kärsii työvoimapulasta

Samalla kun työllisten määrä kasvaa,  pula osaavasta työvoimasta rajoittaa yritysten kasvua. Kauppakamarien kyselyn mukaan noin 75 prosenttia yrityksistä kärsii työvoimapulasta ja lähes 70 prosenttia kokee osaajapulan rajoittaneen yrityksen kasvua ja liiketoimintaa.

– Tilanne osaavan työvoiman saatavuuden osalta näyttää karulta. Kuten kyselyn tuloksetkin osoittavat, työvoiman tarjontaa lisääviä työllisyystoimia tulee tehdä pikaisesti. Meillä on aito huoli siitä, että kasvu takkuaa osaajapulaan, Romakkaniemi sanoo.

Keskuskauppakamari on esittänyt, että Suomessa pitäisi tavoitella noin 80 prosentin työllisyysastetta vuosikymmenen loppuun mennessä, jota ikärakenteen muutoksen tuoma julkisten menojen kasvupaine vaatii.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt