Verkkouutiset

Juhannuksen paluuliikenne alkamassa

Juhannuksen paluuliikenne on vilkkaimmillaan tänään kello 10–22.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viranomaiset muistuttavat, että matka sujuu leppoisammin, kun kuski on kunnossa ja ajoreitti tarkkaan harkittu.

Ruuhkia voi esiintyä varsinkin valtateillä 4 ja 5 Helsinkiin päin ja valtatiellä 9 Jyväskylästä Tampereelle. Paluuliikenteessä ruuhkaisimmat tiet ovat siis pitkälti samat kuin menoliikenteessä, mutta suunta vain on eri.

Liikennevirasto kuitenkin arvioi, että paluuliikenteessä ruuhkat ovat maltillisempia kuin menoliikenteessä.

– Meillä on omat ennustuksemme ruuhkista, mutta tilanteet voivat aina muuttua. Jos sää on hyvä ja onnettomuuksia ei satu, voi liikenne sujua selvästi ennakoitua paremmin. Tätä me tietenkin toivomme, toteaa liikennekeskuspäällikkö Juha Alikoivisto.

Pienellä etukäteissuunnittelulla voi hyvinkin välttää jumiutumisen autojonoihin.

– Etukäteen kannattaa tarkasta, onko aiotulla reitillä esimerkiksi tietöitä jotka hidastavat matkantekoa, sanoo Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Tietöitä on tällä hetkellä käynnissä ympäri Suomen. Lähes kaikilla tietyömailla työskentely keskeytetään juhannuksen ajaksi. Tästä huolimatta tietyöt voivat hidastaa matkantekoa, sillä kaistat saattavat olla normaalia kapeampia tai kokonaan suljettuja. Monilla työmailla on myös alennetut nopeusrajoitukset.

Reitin ja lähtöajan valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös ruuhkaennusteet.

– Ei välttämättä ole järkevää mennä sille samalle pääväylälle kuin kaikki muutkin. Etenkin jos rinnalla kulkee pienempi väylä vailla liikennettä, vinkkaa Pohjonen.

Selvänä ja virkeänä rattiin

Juhannusjuhliin kuuluu usein myös alkoholi, ja silloin ei liikenteeseen ole asiaa. Jo pienikin päihtymys lisää riskejä, ja lähes puolet kohtalokaista rattijuopumusonnettomuuksista ajetaan juuri kesällä. Liikenneturva kannustaa juhlijoita huolehtimaan siitä, ettei kukaan lähde rattiin päihtyneenä – oli aine sitten mikä tahansa. Myös väsymys heikentää ajokuntoa ja on merkittävä riskitekijä.

– On hyvä miettiä jo etukäteen juhannuksen kulkemiset ja joko mennä julkisilla tai sopia, kuka porukassa toimii kuskina. Jos juhlajuomana on muutakin kuin mustikkamehua, kannattaa myös seuraavan päivän ajokuntoa harkita tarkkaan. Vaikka mittari näyttäisi nollaa, ei välttämättä siltikään kelpaa kuskiksi. Samoin jos on valvonut koko juhannusyön kokon äärellä, ei rattiin ole asiaa ilman kunnon unia. Jos oma ajokunto yhtään epäilyttää, ei ajamaan voi lähteä, painottaa Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi Oulusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)