Juhana Vartiainen: Ylivoimaisesti tuetuin elinkeino osoittaa mieltä jotta tuettaisiin vielä enemmän

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen pohtii, mitä traktorimielenosoituksesta tulisi ajatella.

”Mitä pitää ajatella, kun kansantalouden ylivoimaisesti tuetuin elinkeino osoittaa mieltään jotta tuettaisiin vielä enemmän”, Juhana Vartiainen kirjoittaa twitterissä.

Vartiaisen tviitti on mitä ilmeisimmin kommentti maanviljelijöiden perjantaina Helsingissä järjestämään mielenilmaukseen, eli niin kutsuttuun traktorimarssiin. Senaatintorilla järjestettävän mielenilmauksen järjestäjä on Maa- ja metsätaloustuottajain keskusjärjestö MTK.

Kommentti on herättänyt runsaasti keskustelua. Vartiaiselle on muun muassa todettu, ettei hän taida arvostaa viljelijöitä. Jotkut kommentoijat ovat myös kysyneet pitäisikö maatalous nyt sitten lopettaa kokonaan Suomesta. Vartiainen on puolestaan avannut keskustelua tukien korkeasta tasosta ja huomauttanut, että moni tyytymätön viljelijä voisi pärjätä muullakin alalla.

MTK:n mukaan suomalaistiloilla on kassakriisi, ja monet tilat ovat kuilun partaalla, kun tuloista on pudonnut keskimäärin yli puolet.

”Pahimmillaan tuloja ei synny lainkaan, ja perheet jäävät köyhyysloukkuun”, MTK kertoo tiedotteessaan.

”Maanviljelijät ovat joutuneet maailmanpolitiikan maksumiehiksi. Maataloustuotteiden markkinahinnat ovat laskeneet rajusti Venäjän viennin romahdettua, EU:n maatalouspolitiikka on muutoksessa ja ruokamarkkinat ovat sekaisin. Viljelijät epäilevät, että päättäjiltä puuttuu taito tai kyky ymmärtää maatalouden ahdinkoa.”

Kirjailija ja entinen vihreiden kansanedustaja ja ministeri Osmo Soininvaara herätti niin ikään huomiota kommentoimalla maanviljelytilannetta twitterissä keskiviikkona.

”Jos viljely on niin kannattamatonta, että suuri määrä tiloja uhkaa kaatua, miksi pellon hinta on niin korkea”, Soininvaara pohti.

Kommentit