Juhana Vartiainen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Juhana Vartiainen TE:ssä: Vuoden 2007 virhe uhkaa toistua

Kansanedustajan mukaan holtiton tuloratkaisu nostaisi työttömyyden jopa kymmeneen prosenttiin.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen varoittaa vientiteollisuuden palkkanormin horjuttamisesta.

Julkisen sektorin aloille mahdollisesti suunnattavat, muita aloja suuremmat palkankorotukset heijastuisivat kielteisesti laajempaan taloustilanteeseen.

– Todennäköinen vaikutus olisi, että kaikki muut sopimusalat tulisivat perässä. Meillä ei ole Pohjoismaissa yhtään esimerkkiä keskitetystä tuloratkaisusta, jolla olisi suunnitelmallisesti nostettu jonkin alan palkkaa muita selvästi enemmän ilman, että kaikki muut alat pian seuraavat perässä, Juhana Vartiainen sanoo Talouselämän haastattelussa.

– Silloin kävisi kuten vuonna 2007: Suomen kustannuskilpailukyky heikkenisi ja työttömyys kohoaisi kymmenen prosentin tuntumaan, Vartiainen jatkaa.

Hänen mukaansa poliitikkojen tai ay-sektorin puheista huolimatta kaikki palkat nousevat markkinataloudessa suunnilleen samaan tahtiin, sillä kaikki toimivat yhteisillä työmarkkinoilla.

Juhana Vartiainen arvioi, että hoitajien palkkoja olisi järkevintä nostaa paikallisina sopimuksina, joita on aiemmin kutsuttu myös liukumiksi.

– Se taas on mahdollista, jos sairaaloille ja terveyskeskuksille kyetään ohjaamaan enemmän määrärahoja. Palkkasuhteiden justeeraaminen ei onnistu tulopolitiikalla, Vartiainen sanoo.

Hän ennustaa hoiva-alan työntekijöiden suhteellisten palkkojen nousevan, sillä työvoimapula tulee olemaan ”armoton”.

– Sitä jarruttaa se, että julkisella sektorilla ei ole riittäviä voimavaroja. Mitä korkeammaksi saamme työllisyysasteen, sitä paremmat mahdollisuudet on rahoittaa myös hoivahenkilökunnan palkankorotuksia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt