PAU:n lakkovahti Postin logistiikkakeskuksella Vantaalla. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Juhana Vartiainen: Pitäisi uskaltaa uhmata järjestöjä

Kansanedustajan mukaan ammattiyhdistysliike nostaa konflikteja pienistäkin reformeista.

Suomessa ei ole saatu yhtään sellaista uudistusta läpi, jota ay-liike olisi vastustanut, kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) katsoo.

Twitterissä Vartiainen viittaa Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen jakaman Sixten Korkmanin kolumniin. Korkman kirjoittaa kolumnissaan, että ammattiyhdistysliikkeen olisi vältettävä lakkoilua ja ylisuuria palkankorotuksia.

Korkmanin mukaan ”Suomen yhteiskuntamalli on palvellut kansakuntaa hyvin, mutta nyt meidän tulisi tavoitella vireämpää markkinataloutta”.

– Sixten on kuin Suomi kylmän sodan aikana: asettuu aina keskelle. Minusta hän(kin) voisi selvemmin sanoa: uudistuminen on vaikeaa, kun veto-oikeuteen tottunut ay-liike nostaa hirvittävän konfliktin pienistäkin reformeista. Ja että puolueiden pitäisi uskaltaa uhmata SAK-EK-akselia, Juhana Vartiainen toteaa Twitterissä.

Helsingin työelämäprofessorin Vesa Vihriälä kommentoi ketjua toteamalla, että etujärjestöjen valta on Suomessa liian suuri.

Hänen mukaansa  ”kompromissien etsiminen ei kovin huono vaihtoehto, kun katsoo, mihin puhdasoppisuus maailmalla on johtanut tuon tuostakin johtanut”.

– Kompromissien tarpeesta ei kai kukaan voi olla eri mieltä. Mutta minusta nykytila ei edusta kompromissia, Juhana Vartiainen vastaa.

– Täällä ei minun nähdäkseni ole tehty ainuttakaan merkittävää, työllisyyttä pysyvästi lisäävää reformia, jota ay-liike olisi vastustanut.

Mikael Pentikäinen kertoo tviitissään, että ”harvoin tapaan yrittäjiä, joille hyvinvointivaltio on ”lähinnä rasite”, mutta jatkuvasti tapaan yrittäjiä ja työntekijöitä, joiden mielestä suomalainen korporatismi ei pysty uudistuksiin”.

– Mikään ei viittaa siihen, että tässä tapahtuisi muutos, Pentikäinen sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt