Juhana Vartiainen. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Juhana Vartiainen: Olemme kesäkuun 2019 lähtöruudussa

Kansanedustajan mukaan päätökset on lykätty taas järjestöille.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen ihmettelee pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen budjettiriihessä sopimia työllisyystoimia.

– Ollaan siis lähtöruudussa, samassa tilanteessa kuin kesäkuussa 2019: päätökset lykätty järjestöille, hän summaa Twitterissä.

Hallitus haluaa nostaa yli 55-vuotiaiden työllisyyttä vähintään 10 000 uudella työllisellä ilman, että julkiset menot nousevat. Tämän saavuttaminen jätetään kuitenkin työmarkkinajärjestöille. Hallitus lupasi tehdä päätökset itse, jos työmarkkinaosapuolet eivät siihen kykene.

Vartiainen luonnehtii keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikkoa rohkeaksi poliitikoksi, koska hän tunnustaa, ettei hallitus aio tehdä mitään paikallisen sopimisen suhteen. Saarikko totesi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että asia on vaikea, eikä asiasta saatu aikaan päätöksiä. Vielä riihen alla Saarikko totesi, että paikallisen sopimisen on oltava pöydällä neuvotteluissa.

Juhana Vartiainen kiinnittää huomiota myös työttömyysputken alarajan nostoon.

– Hallitus esittää röyhkeästi ”uutena” päätöksenä jo tehdyn työttömyysputken alarajan noston. Journalistit, kysykää Saarikolta: miksei oteta huomioon myös aiemmin tehtyjä tulonsiirtojen nostoja, joille Eduskunnan tietopalvelu arvioi noin miinus 5 000 työllisen vaikutuksen?!, Vartiainen ihmettelee.

Juhana Vartiaisen mukaan budjettipäätöksissä näkyy myös ”hätkähdyttävä ilmapiirimuutos”. Hän viittaa Aalto yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttosen arvioon. Puttonen varoitti Talouselämän haastattelussa budjetin valtavasta liki 11 miljardin euron alijäämästä. Professorin mukaan hallituksella näyttää olevan ”miljardisokeus”.

– Koronakriisi, EU-paketti ja kehyksen väistäminen ovat täysin muuttaneet hallituspuolueiden suhtautumista julkisiin menoihin. Ei se kovin vastuullinen ollut alun perinkään, mutta…, Vartiainen sanoo.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt